A lengyel szejm meghosszabbította a rendkívüli állapotot a határnál

Az év eleje óta tizenegy és fél ezren próbáltak meg illegálisan átjutni Lengyelországba Belarusz felől.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 01. 12:25
Usnarz Gorny, 2021. szeptember 1. A lengyel-fehérorosz határon táborozó, a két ország határőrei közé szorult illegális bevándorlókat vesznek körül lengyel katonák, illetve rendőrök az északnyugat-lengyelországi Usnarz Gorny környékén 2021. szeptember 1-jén. A lengyel hatóságok az utóbbi időben a migrációs nyomás jelentős növekedését tapasztalják, erősödik a Közel-Keletről Fehéroroszországon át az Európai Unió (EU) keleti határát célzó illegális bevándorlás. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel parlament alsóháza csütörtök éjjel december elejéig meghosszabbította a belarusz határ térségében érvényes rendkívüli állapotot a migrációs nyomás folytatódása miatt. Az Andrzej Duda elnök által a szejmhez továbbított kormányjavaslat mellett a 460 fős alsóházban 237 képviselő szavazott, köztük a kormánypárti frakciók 224 jelen lévő tagja. Nemmel szavazott 179 honatya, 31-en tartózkodtak a szavazástól.

Ellenezte a tervezetet mások mellett a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) 122 jelen lévő tagja. Ezt a KO képviselője, Bartlomiej Sienkiewicz volt belügyminiszter humanitárius érvekkel indokolta, valamint azzal, hogy pártja szerint az intézkedés nem segíti hatékonyan a határvédelmet. Mariusz Kaminski jelenlegi belügyminiszter a parlamenti vita során közölte: 

az év eleje óta tizenegy és fél ezren próbáltak meg illegálisan átjutni Lengyelországba Belarusz felől. A migránsok 65 százaléka iraki állampolgár volt, a legtöbben fiatal férfiak, akiket Bagdadból, illetve Isztambulból szállítottak repülőjáratokkal Minszkbe.

A rendkívüli állapot meghosszabbításának szükségességét Kaminski a belarusz tisztviselők általi sorozatos provokációval is indokolta, valamint azzal, hogy a határon őrizetbe vett illegális migránsok között terroristagyanús személyeket azonosítottak. A lengyel államfő szeptember 2-án hirdetett ki harmincnapos rendkívüli állapotot a lengyel–belarusz határ menti, három kilométer széles sávban, a legfeljebb 60 napos hosszabbítás a lengyel alkotmány értelmében a szejm hozzájárulásával volt lehetséges.

A lengyel–belarusz határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett kerítést építenek, amelyből mintegy száz kilométeres szakasz már elkészült.

Varsó, a balti országok, valamint az Európai Bizottság is Belarusz által megszervezett akciónak tartja a lengyel határon erősödő migrációs nyomást. Csütörtökön Kaminski a belügyekért felelős uniós biztossal találkozott Varsóban, és ezt követően közölte: Ylva Johanssonnal egyetértettek abban, hogy az illegális bevándorlás ügyében az uniós tagállamoknak határozott választ kell adniuk Belarusznak.

Borítókép: A lengyel–belarusz határon táborozó, a két ország határőrei közé szorult illegális bevándorlókat vesznek körül lengyel katonák, illetve rendőrök az északnyugat-lengyelországi Usnarz Gorny környékén 2021. szeptember 1-jén. MTI/AP/Czarek Sokolowski

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.