Allah büntetése, vagy véletlen baleset?

Gyanús körülmények között hunyt el a Mohamedet kigúnyoló svéd karikaturista.

2021. 10. 06. 6:05
MOHAMED prfta
Nyhamnslage, 2021. oktber 4. 2012. janur 3-n a svdorszgi Nyhamnslagban ksztett kp Lars Vilks svd mvszrl, akit iszlamistk vekkel ezeltt hallosan megfenyegettek a Mohamed prftrl ksztett gnyrajzai miatt. A 75 ves Vilks 2021. oktber 3-n egy autbaleset kvetkeztben lett vesztette. MTI/EPA/TT Hrgynksg/Bjrn Lindgren Fotó: Björn Lindgren
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel foggadta a muszlimok egy része a közösségi oldalakon a megosztó Mohamed-ábrázolása miatt ismertté vált Lars Vilks svéd karikaturista halálhírét. Egyesek az eseményeket „Allah bosszújának” nevezték, és Allahot dicsőítő posztokban gyalázták meg a művész emlékét. A Twitteren kering egy olyan kép is, amely Vilkset, hasonlóan saját karikatúrájához, kutyaként ábrázolja. Egyes kommentek szerint minden, általuk istenkáromlónak tartott embernek így kellene végeznie.

 

A művész 2007-ben kutyatesttel illusztrálta a muszlim prófétát, ezzel rengeteg hívő haragját váltotta ki. 

Azóta mindennapjait szoros rendőri védelem mellett élte, azonban vasárnap tragikus körülmények között hunyt el: egy kamion ütközött az őt szállító rendőrautónak, végezve vele és két testőrével. A svéd rendőrség nyilatkozata szerint a nyomozás kezdetét vette, de eddig még nem találtak olyan nyomot, amely merényletre utalna. 

Rendőrségi helyszínelés a balesetnél. Fotó: Johan Nilsson

Sokan mégsem a véletlen művének gondolják a vasárnapi tragédiát. A rajzok kiszivárgása után ugyanis több muszlim többségű ország, köztük Irán, Afganisztán, Egyiptom, továbbá az Iszlám Konferencia Szervezete is felháborodásának adott hangot, valamint követelték, hogy a svéd kormány szigorúan lépjen fel Vilks ellen. A mindennapos halálos fenyegetések mellett sok esetben tettlegességig is fajultak a dolgok. Az elkövetkező években több alkalommal próbáltak meg merényletet elkövetni Vilksszel szemben, sikertelenül.

 2010-ben felkerült az al-Kaida célpontjainak listájára, a terrorszervezet százezer dolláros vérdíjat tűzött ki fejére. 

Emlékezetes, hogy 2015-ben a Charlie Hebdo szatirikus francia magazin is azért került a terroristák célkeresztjébe, mert karikatúrát közöltek a prófétáról. Tavaly pedig egy dzsihadista azután fejezte le Samuel Paty francia tanárt, mert fülébe jutott, hogy a pedagógus ezeket bemutatná az egyik óráján.

Habár a nemzetközi hírnevet a Mohamed-karikatúrák hozták el Vilks számára, már az 1970-es évek óta folyamatosan alkotott, festményeiről és sajátos szobrairól volt ismert Svédországban. Provokatív és ellentmondásos alkotásai miatt sokszor került nézeteltérésbe különböző hatóságokkal. Vilks szerint azonban pontosan ez a lényege a művészet szabadságának: megszegni a szabályokat, és ezáltal az eddigi normákkal ellentétes dolgot létrehozni. Ezt próbálta meg elérni a karikatúrák elkészítésével is, megmutatni, hogy a vallás nem korlátozhatja a szabad véleménynyilvánítást. 

Borítókép: Lars Vilks svéd karikaturista.  Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Björn Lindgren

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.