Amerikai diplomaták megbetegedése: a német rendőrség is nyomoz

Továbbra is rejtély övezi a Havanna-szindrómaként emlegetett tünetegyüttes okát.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters, AFP, The Economist2021. 10. 09. 13:23
null
Berlin, 2013. oktber 28. Az amerikai nagykvetsg a berlini Brandenburgi kapu (b) mellett 2013. oktber 28-n. A Der Spiegel cm nmet magazin rteslse szerint Angela Merkel nmet kancellr mobiltelefonjt az amerikai kvetsgrl hallgatta le az amerikai Nemzetbiztonsgi gynksg, az NSA. (MTI/EPA/Murizio Gambarini) Fotó: Murizio Gambarini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A berlini rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy mi okozhatta az amerikai nagykövetség munkatársainak rejtélyes megbetegedését. A rendőrség pénteki közleménye szerint vizsgálatuk még augusztusban vette kezdetét, miután a nagykövetségen dolgozók az úgynevezett Havanna-szindróma – a migrén, hányinger, memóriazavarok és szédülés – rejtélyes tünetegyüttesét észlelték magukon.

A szindróma onnan kapta a nevét, hogy először a havannai amerikai nagykövetség munkatársai panaszkodtak hasonló tünetekre 2016-ban. Azóta a világ több pontján jelentettek hasonló incidenseket más amerikai külképviseleteken. Bécsben például nemrég amerikai diplomaták és hírszerzési tisztviselők, valamint az amerikai alkalmazottak gyermekei közül néhányan számoltak be a szindróma tüneteiről. Csak többórás késéssel érkezett meg augusztusban vietnami látogatására Kamala Harris amerikai alelnök, miután a hanoi amerikai nagykövetség lehetséges „akusztikus támadásokról” számolt be, amelyek célpontja esetleg Harris lehetett. 

William Burns, a CIA igazgatója júliusban azt mondta, hogy mintegy száz CIA-tiszt és családtagja volt a Havanna-szindrómában megbetegedett mintegy kétszáz amerikai tisztviselő és rokon között. Joe Biden amerikai elnök pénteken ígéretet tett arra, hogy kiderítik a szindróma okait és megtalálják a felelősöket. A Fehér Ház első embere azután nyilatkozott, hogy aláírt egy, a szindróma áldozatainak pénzügyi támogatást biztosító törvényt.

Köztisztviselők, hírszerző tisztek, diplomaták és a katonai állomány tagjai voltak az elszenvedői világszerte ezeknek a rendellenes egészségügyi eseteknek. Néhányan agykárosodással küszködnek, ami megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy a nemzetünk szolgálatában folytassák karrierjüket

– közölte Biden.

William Burns korábban azt mondta, nagyon erős a valószínűsége annak, hogy a szindrómát szándékosan okozzák, és hogy Oroszország lehet a felelős. A Der Spiegel német hetilap korábban rámutatott: minden kontinensen van már olyan amerikai nagykövetség, amelynek személyzete körében előfordult a Havanna-szindróma, és a betegek között feltűnően sok az orosz hírszerzési tevékenység elhárításával foglalkozó nemzetbiztonsági dolgozó. Moszkva tagadja az érintettséget.

A Havanna-szindrómaként emlegetett megbetegedések tünetei leginkább az agyrázkódáshoz hasonlíthatók, egy autóbalesetben vagy robbanás következtében elszenvedett sérülések tüneteihez, a betegek az esetek többségében fejfájásra, hányingerre, szédülésre és memóriazavarra panaszkodtak. Volt, aki több hónapos orvosi kezelésre szorult. Tavaly az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia egy bizottsága úgy találta, hogy a legvalószínűbb elmélet szerint az irányított, impulzusos rádiófrekvenciás energia okozza a szindrómát.

 

Borítókép: Az amerikai nagykövetség a berlini Brandenburgi kapu mellett 2013. október 28-án
Fotó: MTI/EPA/Murizio Gambarini

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.