Ausztria kormánykoalíciója az összeomlás szélén áll

Az elmúlt napokban kirobbant korrupciós botrány ellenére Sebastian Kurz osztrák kancellár kijelentette, nem mond le a tisztségéről. A koalíciós partner Zöldek viszont követelik, hogy az Osztrák Néppárt nevezzen ki mást a kormányfői posztra. Ausztria kormánykoalíciója az összeomlás szélén áll, a kormányválság akár előre hozott választásokhoz is vezethet.

2021. 10. 09. 14:10
KURZ, Sebastian; VAN DER BELLEN, Alexander
Bcs, 2021. oktber 7. Sebastian Kurz osztrk kancellr nyilatkozik ton Alexander Van der Bellen kztrsasgi elnk hivatalba 2021. oktber 7-n. Az llamf trgyalsokat kezd a parlamenti prtok kpviselivel, mert a gazdasgi s korrupcis gyekkel foglalkoz osztrk llamgyszsg hzkutatst rendelt el a kancellri hivatalban, a kormnyz Osztrk Npprt (VP) kzpontjban s a pnzgyminisztriumban. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken megerősítette, hogy nem mond le a tisztségéről, ő és a kormányának néppárti tagjai továbbra is cselekvőképesek, és szándékukban áll folytatni az elkezdett munkát.

A kancellár továbbá hangsúlyozta, meggyőződéses demokrataként természetesen elfogadná, ha a parlamentben másnak lenne többsége, visszautasította azonban az ügyészségi eljárásban ellene megfogalmazott gyanút. Kijelentette, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, és a politikusokkal sem bánhatnak másképp, sem jobban, sem rosszabbul, mint bárkivel. Hozzátette, az ártatlanság vélelme őt is megilleti, és személyes érdeke is, hogy mielőbb tisztázhassa magát.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik Sebastian Kurznál és a közvetlen környezetéhez tartozó politikusoknál. 

A napokban házkutatásokat is tartottak az Osztrák Néppárt (ÖVP) székházában, a pénzügyminisztériumban és a kancellári hivatalban, hogy bizonyítékokat találjanak arra, manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Nyilvános állásfoglalásában Sebastian Kurz további konzultációra, a nézeteltérések tisztázására és a megkezdett közös munka folytatására hívta zöldpárti koalíciós partnerét, és kijelentette, mindenkinek az az érdeke, hogy a jelenlegi helyzet mielőbb rendeződjön – közölte az MTI. 

A Zöldek azonban úgy gondolják, Sebastian Kurz már nem alkalmas a hivatala betöltésére, ezért arra szólították föl az ÖVP-t, távolítsa el a kancellárt, és jelölje ki az utódját, akivel folytathatják az együttműködést. Werner Kogler zöldpárti alkancellár úgy vélekedett, hogy Kurz politikai cselekvőképessége korlátozott, és az ÖVP-nek meglenne a lehetősége, hogy olyan embert delegáljon a pozícióra, akit nem fenyeget évekig tartó súlyos jogi procedúra terhe.

Mivel viszont a néppárti politikusok ragaszkodnak Kurz személyéhez, a koalíciós kormány az összeomlás szélén áll.

Elég egyértelmű, hogy Kurz nem fog önként lemondani, ami előfeltétele lenne annak, hogy a kormánykoalíció egy új kancellár vezetésével kezdhesse újra a munkáját. Így valószínűleg a Zöldek is beleegyeznek abba, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtson be

– elemezte a Salzburger Nachrichten a kormányválság várható következményeit. Az ellenzék kedden bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a kancellár ellen. Az osztrák napilap szerint az ellenzéki pártok és a Zöldek összefogásával nemcsak Kurz kancellári karrierje, hanem a koalíció is véget ér.

Ez azt jelentené, hogy előre hozott választásokat kellene kiírni, amelyen Sebastian Kurznak ismét esélye lenne a győzelemre. Mivel azonban az ÖVP elveszítette az összes lehetséges koalíciós partnerét, végeláthatatlan tárgyalások kezdődnének

– magyarázta a Salzburger Nachrichten.

Az országnak azonban már bőven kijutott a parlamenti választásokból az elmúlt időszakban: az utóbbi négy évben kettőt is tartottak – legutóbb, 2019-ben szintén előre hozott választások kiírására volt szükség, miután az akkori néppárti–szabadságpárti kormánykoalíció belebukott az Ibiza-botrányba. 

Mivel a Zöldek és az ellenzék nem akarja, hogy megismétlődjön a két évvel ezelőtti forgatókönyv, és ismét Sebastian Kurz kerüljön ki az előre hozott választások győzteseként, megpróbálnak a jelenlegi parlamentben többséget szerezni.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő az elmúlt két napban tárgyalásokat folytatott a parlamenti pártok képviselőivel a helyzet rendezéséről, ám részletek nem derültek ki.

A Kleine Zeitung érvelése szerint még mindig van esély arra, hogy Sebastian Kurz megmarad a kancellári pozíciójában. A napilap úgy fogalmaz, előfordulhat, hogy a kormánypárt elleni vádak összeomlanak, akár egy kártyavár, ha a hatóságok a házkutatások során nem találnak semmilyen bizonyítékot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.