Az euroszkepticizmustól a melegházasságig

Minden bizonnyal ötpárti koalíció fogja ezentúl irányítani Csehországot, legalábbis erre lehet következtetni a pénteken és szombaton tartott parlamenti választások eredményéből és a szombat esti nyilatkozatokból. A két ellenzéki választási szövetség – a hárompárti konzervatív Együtt és a liberális-zöldpárti Kalózok és Polgármesterek – összesen 108 mandátumot, vagyis többséget szerzett a 200 fős prágai képviselőházban, s kijelentették: hajlandók együttműködni, hogy leváltsák Andrej Babiš eddigi miniszterelnököt.

2021. 10. 10. 6:50
null
Prga, 2021. oktber 9. Emberek voksolnak egy prgai szavazhelyisgben 2021. oktber 9-n. Csehorszgban oktber 8-9-n vlasztjk meg a parlamenti alshz 200 kpviseljt. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette kormányalakítási igényét szombat este a csehországi választásokon győztes Együtt, illetve a Kalózok és Polgármesterek.

Megtartottuk az első tárgyalást a választás után, amelyen Csehország polgárainak többsége kifejezte szándékát a köztársaság politikájának megváltoztatására. Az eredmény az öt pártunk által elfogadott memorandum, amelyen kifejeztük szándékunkat a többségi kormány létrehozására

– közölte a sajtótájékoztatón Petr Fiala, az Együttben részt vevő Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke, a koalíció miniszterelnök-jelöltje.

Elemzők arra hívják fel a figyelmet: nehéz lesz az együttműködés, hiszen nemcsak a két blokk között, de a blokkokon belül is számos nézeteltérés van bizonyos kérdésekben a pártok között. Mint Andrej Babiš fogalmazott szombat este: bár pártja, az ANO választási vereséget szenvedett, mégis nagyszerű eredményt ért el, tekintve, hogy az öt pártból álló ellenzéknek egyetlen programja a „Babiš-ellenesség”.

Az 57 éves Petr Fiala egykori politikai elemző, egyetemi professzor, volt oktatási miniszter ülhet valószínűleg a kormányfői székbe. Az ODS a rendszerváltás utáni politikai időszámítás egyik legrégebbi pártja, 1991-ben alapították Václav Klaus vezetésével, s 2017-ig – Andrej Babiš hatalomra kerüléséig – a szociáldemokratákkal felváltva irányították Csehországot. A polgári demokraták utolsó miniszterelnöke Petr Nečas volt, aki korrupciós ügybe keveredve 2013-ban mondott le. Ekkor előre hozott választásokat írtak ki, s az ODS története legrosszabb eredményét érte el, az ötödik helyen végezve a szavazatok 7,7 százalékát szerezte meg.

Petr Fiala, az ODS vezetője     Fotó: Darko Bandic

A jobboldali párt az Európai Parlamentben az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójában foglal helyet, amelynek legismertebb tagpártjai szoros kapcsolatot ápolnak a Fidesszel: ilyen a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság, a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei és a spanyol bevándorlásellenes Vox. Az ODS az alacsony adózás, a költségvetési szigor és a családtámogatás híve.

A párt hevesen ellenzi az illegális bevándorlást és a migránsok kötelező elosztását az uniós tagállamok között, illetve erősen euroszkeptikus, elutasítja Európa föderalizációját.

A Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló 2016-os népszavazás után Petr Fiala például azt mondta, Csehországnak meg kell vizsgálnia jövőjét az EU-ban, s a legkevesebb, amit a prágai kormány megtehet, az az, hogy kilépteti Csehországot a migrációs politikában való uniós együttműködésből, és távol tartja az országot az eurózónától.

Petr Fiala ráadásul 2018-ban nagy hibának minősítette az Európai Parlament azon döntését, hogy megindította az eljárást Magyarországgal szemben az uniós alapszerződés hetedik cikke alapján.

Mint mondta, az ilyen lépések növelik a bizalmatlanságot a tagállamok között, s Csehország kötelessége kiállnia visegrádi szövetségesei mellett. Mindazonáltal az Együtt szövetségében az ODS kénytelen mérsékelni euroszkeptikus retorikáját, hiszen két partnere, a kereszténydemokrata KDU-ČSL és a TOP 09 is – az Európai Néppárt tagjaiként – erőteljesen támogatják Csehország uniós tagságát.

Ivan Bartoš, a kalózpárt vezére   Fotó: Darko Bandic

A lehetséges kormánykoalíció másik blokkjának vezéralakja a 41 éves egykori szoftverfejlesztő, Ivan Bartoš, aki 2009-ben elitellenes mozgalomként alapította meg az emberi jogokért és politikai átláthatóságért kampányoló kalózpártját. Az alakulat az EP-ben a Zöldek frakciójában ül, korrupcióellenes, környezetvédelmi és LMBTQ-párti szlogenjei főleg a városi fiatalok körében népszerűek.

Nem szeretnénk országok egy olyan csoportjához tartozni, amelyben Orbán Viktor érdekei érvényesülnek, autoriter tendenciák figyelhetők meg, az emberi jogokat megkurtítják, az embereket a szexuális irányultságuk miatt zaklatják, Magyarországon és Lengyelországban egyaránt

– mondta nemrég a Reuters hírügynökségnek adott interjúban, ízelítőt adva abból, hogyan változhatnak meg Csehország kapcsolatai a visegrádi négyekkel.

 

Borítókép: Választók voksolnak egy prágai szavazóhelyiségében 2021. október 9-én
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.