Az oltásellenes tüntetések központjává vált Olaszország

Országos sztrájkot tartottak tegnap az olaszországi tömegközlekedésben, a közoktatásban, az egészségügyben és a közszférában dolgozók, miközben a tüntetések is folyamatosak a főbb olasz nagyvárosokban.

2021. 10. 12. 5:55
null
Rma, 2021. oktber 11. A koronavrus elleni vdettsgi igazolvny bevezetse ellen tntetnek Rmban 2021. oktber 11-n. Az olasz kormny rendelete szerint oktber 15-tl az llami s magnszektorban egyarnt csak vdettsgi igazolvny birtokban lehet belpni a munkahelyekre. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forradalmi hangulat uralkodik az olasz nagyvárosokban. A Mario Draghi vezette olasz kormány szigorú oltási kampánya egyre erőteljesebb ellenállást vált ki a lakosság köreiben, így a hétvégi erőszakos atrocitásokat követően sem nyugszanak a kedélyek. A társadalmi elégedetlenségnek és elfojtott frusztrációknak hangot adó tüntetések országszerte folytatódtak tegnap is, miközben egész napos általános sztrájkot hirdettek a tömegközlekedésben, a közoktatásban, az egészségügyben és a közszférában dolgozók. A kormányellenes összefogás címszava alatt vonultak újra az utcára a szakszervezetek, akik úgy vélik:

a hatalom egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza, a világcégek rabszolgáivá teszi, a zöldkártya-kötelezettséggel pedig teljes mértékben ellehetetleníti a munkavállalókat. 

Matteo Salvini, a jobboldali Liga főtitkára és Giorgia Meloni, az Olasz Fivérek ellenzéki párt elnöke Luciana Lamorgese belügyminisztert teszi felelőssé a kialakult helyzetért, amiért a békés tüntetők közé a hatóságok által is jól ismert bandavezérek vegyülhettek, ahelyett, hogy rács mögött töltenék a büntetésüket. 

Az emberek többsége nemet mond a Green Pass-ra Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Mint ismeretes, a hétvége folyamán a Róma történelmi belvárosán keresztül haladó felvonulás gerillaharcok hangulatát idézte: a hatóságok szerint a demokratikus jogaikkal élő békés tüntetők közé bevegyülő Forza Nuova radikális csoport hangadói vonhatók felelősségre a súlyos rendbontásokért, eredeti céljuk azonban több volt, mint a város felforgatása. A római parlament megrohamozása, az elnöki palota bevétele állt terveik középpontjában.

A hatóságok attól tartanak, hogy az újfasiszta szélsőséges mozgalmak kihasználva a társadalmi elégedetlenséget egyre szélesebb konszenzusra tesznek szert. Baloldali politikusok a Forza Nuova radikális csoport feloszlatását sürgetik. 

A hétvégi összecsapások során 38 rendőr sérült meg, akiket később egy kórház sürgősségi osztályára szállítottak. Ezt követően az egészségügyi intézmény vált az konfliktusok harcterévé. A vakcinaellenesek harmincfős csoportja a kórház sürgősségi osztályát is megrohamozta, a személyzet tagjait rágalmazta, majd tettleges agresszióhoz folyamodott. A rendőrség 600 személyt igazoltatott, 12 büntetett előéletű rendbontót letartóztatott.  

Dermedt félelem tartotta hatalmában órákon keresztül a parlament körüli utcákat, valamint a főváros nagyobb tereit. A kora esti időszakban a tüntetők megrohamozták a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL római székházát, a támadás során jelentős károkat okoztak az épületben.

 Az olasz politikusok kivétel nélkül elítélték a vak erőszak megnyilvánulásait. 

Mario Draghi miniszterelnök az országos tiltakozás ellenére is kitart a szigorú oltási kampány mellett. A további rendbontások elkerülése végett a demonstráló felvonulások engedélyezésének szigorítása, és magasabb fokú biztonsági készültség mellett döntött az olasz kormányfő. 

Egyedülálló szigor Európában. Júniusban az egészségügyben, majd augusztusban az oktatásban dolgozók számára tették kötelezővé az oltottságot bizonyító igazolást. Október 15-től minden szakmai kategóriában ugyanaz lesz érvényes: az állami és magánszektorban 23 millió dolgozó csak akkor léphet be a munkahelyére, legyen szó gyárról vagy irodahelyiségről, ha legalább egy oltással bír, átesett a betegségen vagy negatív tesztje van. Ha nem rendelkezik védettségi igazolással, a munkaadó feladata lesz az oltás nélküli dolgozót fizetés nélküli szabadságra küldeni. A rendelet legutolsó változata értelmében tehát az oltás nélküli munkavállaló nem veszíti el a munkahelyét, de fizetésétől elesik. Természetesen hosszabb távon a védettséggel nem rendelkező dolgozó teljesen elesik a bérétől, és a munkaadónak jogában áll mással helyettesíteni őt az adott munkakörben.

Borítókép: A koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetése ellen tüntetnek Rómában 2021. október 11-én. Az olasz kormány rendelete szerint október 15-től az állami és magánszektorban egyaránt csak védettségi igazolvány birtokában lehet belépni a munkahelyekre. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.