Egyiptom stabilitása mindannyiunk érdeke

– Ha Egyiptom nem tudja folytatni azt a politikát, amellyel megakadályozta a migráció feláramlását Egyiptom irányából, akkor „mindannyian nagyon nagy bajba kerülünk” – fogalmazott Orbán Viktor a visegrádi miniszterelnökök és az egyiptomi államfő csúcstalálkozója után. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: visegrádi kollégáival egyetértenek abban, az Európai Uniónak egzisztenciális érdeke Egyiptom megerősödése.

2021. 10. 12. 14:22
HEGER, Eduard; SZSZI, Abdel-Fatth esz-; ORBN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Mateusz Morawiecki, Abdel-Fattáh esz-Szíszi, Orbán Viktor és Eduard Heger a Várkert Bazárban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Kairó nem kér a brüsszeli kioktatásból

Abdel-Fattah esz-Szíszi egyebek mellett arról beszélt: az elmúlt években hatmillió menekült érkezett hozzájuk az afrikai országokból, de mégsem engedték egyetlen migránsokat szállító hajónak sem, hogy útnak induljon Európa partjai felé. Az egyiptomi elnök megköszönte továbbá a visegrádi országok vezetőinek felé mutatott támogatását, ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem elegendő, a nyugat-európai országok támogatására is éppúgy szükség van.

– Egyiptomnak nem arra van szüksége, hogy az európai országok számonkérjék rajta az emberi jogokat, hanem hogy segítséget nyújtsanak a politikai, gazdasági, kulturális helyzet javulásához

– nyomatékosította az államfő. Hozzáfűzte: a fő kérdés az, hogy az Európai Unió készen áll-e arra, hogy lehetőséget biztosítson Egyiptomnak a „testvériségre”, illetve arra, hogy ipara egy részét Egyiptomba vigye, munkát biztosítva az ottani lakosság 65 százalékának. – Ezek olyan szükségletek, amelyek teljesítése nélkül nem lehet jogi sztenderdekről beszélni – magyarázta esz-Szíszi. Beszélt arról is: országában nincsenek az európai országokban lévőkhöz hasonló menekülttáborok. A hatmillió menekültre vendégként tekintenek, úgy élnek, mint a többi egyiptomi.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Morawiecki: Orbán a reménység exportját kínálja

Eduard Heger szlovák miniszterelnök azt mondta, a mostani találkozó megerősítette azt, hogy Egyiptom az egyik legfontosabb partner a Közel-Keleten. Egyiptom nagy hatással van a régióban számos politikai és biztonsági területen, például a terrorizmus elleni harcban és az illegális migráció megfékezésében.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a találkozót fontos, az Európai Unió stabilizációjának irányába tett lépésnek nevezte. Mint mondta, Lengyelországnak és az egész visegrádi térségnek fontos, hogy a Közel-Keleten nyugalom uralkodjon, legyen lehetőség társadalmi és gazdasági fejlődésre, mert így megelőzhető a terrorizmus és a migráció is. A lengyel kormányfő Orbán Viktor politikájáról szólva kitért arra is, a magyar miniszterelnök „igazi sakkmesterként” előre tud gondolni a következő lépésekre és a várható veszélyekre. 

– Brüsszelnek is sokkal inkább a más országokkal való gazdasági együttműködésre kellene koncentrálnia, úgy, ahogy ezt most a visegrádi csoport teszi Magyarország és Orbán Viktor vezetésével, ez ugyanis a reménység exportja

– fogalmazott Morawiecki. A lengyel belpolitikai helyzetre kitérve nyomatékosította: 

a lenyel ellenzék azt veti a szemünkre, hogy ki akarunk lépni az EU-ból. Ez egy hazugság, amit azért gerjesztett az ellenzékünk, hogy gyengítsék az Európai Uniót.

 

Brüsszel blokkolja a Kairónak járó támogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a csúcstalálkozót követően újságíróknak elmondta: az Európai Unió visszatartja azt a 120 millió eurós támogatást, amely az európai szomszédságpolitika keretében járna Egyiptomnak, de „mindenfajta hamis és mesterséges politikai okok miatt” ezt az összeget még nem utalta át. Hozzáfűzte: sürgetjük az Európai Bizottságot, hogy ezt az Egyiptomnak járó 120 millió eurót minél előbb utalják át Kairónak, és hagyják abba ennek a pénzügyi támogatásnak a mindenfajta hamis és mesterséges politikai előfeltételekhez való odakötését.

A keddi csúcstalálkozót a visegrádi együttműködés magyar soros elnökségének keretében rendezte meg Magyarország. Hazánk hatodik alkalommal látja el ezt a feladatot.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök (b) és Orbán Viktor magyar kormányfő a V4–Egyiptom-csúcstalálkozón a Várkert Bazárban 2021. október 12-én MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.