Lapozó: A német kormány betiltja a gendernémetet a hivatali kommunikációban

Gázhiány fenyeget Hollandiában · Végállomásához ért az eutanázia kérdését népszavazásra bocsátó kampány Olaszországban · Belgium bevezetné az orvosi igazolás nélküli rövidtávú betegállományt · A német kormány betiltja a gendernémetet a hivatali kommunikációban.

2021. 10. 06. 17:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gázhiány fenyeget Hollandiában

Szakértők szerint árnövekedés, középtávon pedig gázhiány fenyegeti Hollandiát – írta szerdán a helyi sajtó. Az utóbbi egy évben nyolcszorosára növekedett a gáz ára a Benelux államban. Csak kedden 100 euró/megawattóra árról 118 euró/megawattórára növekedett az egyetemes szolgáltatás ára. Az ország lépéskényszerbe került, akárcsak más uniós tagállamok: Spanyolországban és Franciaországban már befagyasztották az árakat. Hollandiában jelenleg félmilliárd euró áll rendelkezésre ahhoz, hogy csökkentsék az energiaadók mértékét. Ez ugyanakkor mindössze pár tíz euróval tud segíteni azokon a háztartásokon, ahol az éves számlák eurószázakkal növekedhetnek. Olyannyira komoly a helyzet, hogy a magas gáz- és villamosenergiaárak miatt a Hollandiában működő vállalatok képviselőit hamarosan a parlamentben is meghallgatják. A hágai kormányt amiatt érik kritikák, hogy a groningeni gázkutak bezárása óta az ország egyáltalán nem áll a saját lábán, kénytelen teljes mértékben a piacra hagyatkozni.

Forrás: nos.nl

Végállomásához ért az eutanázia kérdését népszavazásra bocsátó kampány Olaszországban

Már 1,2 millió személy látta el kézjegyével pár hónap leforgása alatt a Marco Cappato szervezet kezdeményezését, mely az eutanáziához való jogot követeli Olaszországban. „Senkinek sem kell elmenekülnie Itáliából, ha az élet helyett a halált választja” – hangoztatják a kezdeményezők, akik abban bíznak, hogy nyolc hónapon belül megszülethet az eutanáziát jóváhagyó törvény. A kampány sikere a szenvedő emberek családtagjainak vallomásainak tudható, amely széles körű együttérzést váltott ki az állampolgárokban. A Vatikán és az Olasz Püspöki Konferencia aggodalmának adott hangot a közelmúltban.

Forrás: agi.it

Belgium bevezetné az orvosi igazolás nélküli rövidtávú betegállományt

Belgium szövetségi kormánya jelenleg a munkaügyi törvény reformján dolgozik, és felvetette annak a lehetőségét, hogy a munkavállalók a néhány napig tartó megbetegedések – megfázás, gyomorrontás, hasmenés vagy egyéb nem súlyos panasz – esetén akár orvosi igazolás nélkül is távol maradhassanak munkahelyüktől. A tanulmányozás alatt álló javaslat ellen a belgiumi munkáltatók és orvosok szakszervezete egyaránt tiltakozik, és a visszaélésekre figyelmeztet.

A munkáltatók attól tartanak, hogy megugrik majd a pénteki és hétfői „megbetegedések” száma, ha a hiányzásokat nem kell orvosi igazolással indokolni. Az orvosok szakszervezete eközben arra hívja fel a figyelmet, hogy a háziorvosok jövedelmének legnagyobb részét a hétköznapi problémákkal és megbetegedésekkel konzultációra érkező betegektől szerzik meg. A szakmai észrevételek és ellenérvek hatására a belga kormány a háziorvosokkal konzultál a kérdésben, a szakértők elhúzódó társadalmi-szakmai vitát jósolnak.

Forrás: rtl.be

A német kormány betiltja a gendernémetet a hivatali kommunikációban

A német szövetségi hatóságok nem használhatják a „gendersemlegességet” biztosító gendercsillagot, kettőspontot vagy aláhúzást a hivatalos kommunikációjukban – erre épp Németország szociáldemokrata családügyi minisztere tett javaslatot. A baloldali politikus asszony a német helyesírási tanács szakvéleményére hivatkozott, eszerint nincs rá garancia, hogy a szóban forgó szavak a lakosság nagy része számára érthetők, ráadásul a hivatalos német nyelv alapján értelmezhetetlenek is az így létrehozott kifejezések. Emlékezetes, a német jogvédők az utóbbi időszakban jelekkel teremtettek gendersemleges szavakat: kettőspontot vagy aláhúzást illesztettek a női és férfi szóalakok közé (például Lehrer:in). A családügyi minisztérium szerint a friss javaslat nem a nemek közötti egyenlőséget hivatott porba tiporni, sőt javasolják, hogy ahol csak lehet, használják a nemi semlegességet tükröző kifejezéseket – bonyolult nyelvi jelek nélkül. Ezentúl a berlini miniszterelnöki hivatal, a szövetségi minisztériumok, a szövetségi bíróságok és a közalapítványok sem használják a gendernémetet. Emlékezetes, nemrég Szászország döntött úgy, hogy az iskolákban nem alkalmazhatók gendersemlegesség céljából ezek a speciális nyelvi jelek.

Forrás: spiegel.de

(A borítókép forrása: YouTube/képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.