Lapozó: Radikális iszlamistát tüntetnek ki szombaton a párizsi Notre-Dame-székesegyházban

Évente egymilliárd eurót költ a kormány a katalán állam létrehozására · Idén már kétszer annyi migráns kelt át a La Manche csatornán, mint tavaly egész évben · Kötelezettségszegési eljárást indított Spanyolország ellen az Európai Unió · Radikális iszlamistát tüntetnek ki szombaton a párizsi Notre-Dame székesegyházban.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 01. 12:22
Ieropigi, 2021. szeptember 30. Szíriai migráns főz egy egykori katonai őrhelyen, az Észak-Görögországban, az albn hatrnl fekv Ieropigi falunl 2021. szeptember 28-n. A trsg kezd az Eurpai Uni nyugati orszgaiba igyekv illeglis bevándorlók f tkelhelyv vlni. MTI/AP/Jánisz Papanikosz Fotó: Jánisz Papanikosz Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente egymilliárd eurót költ a kormány a katalán állam létrehozására

Az Impulso Ciudadano nevű alkotmányjogi mozgalom jelentésében részletesen kifejtik, hogy a katalánok mire mennyi pénzt költenek el csak azért, hogy a Spanyolországtól való szeparáció folyamatát előmozdítsák. Mindezt a szociális szolgáltatások rovására teszik. A beszámoló szerint a katalán kormány 500 millió eurót biztosít minden évben a Távközlési és Informatikai Központnak, valamint 253 millió eurót a köztévének és rádiónak, illetve a reklámügynökségeknek, hogy hirdessék a katalán nacionalizmust. Külön programot hoztak létre a katalán nyelv népszerűsítésére is, melyre 31 millió euró megy el éves szinten. A szervezet hangsúlyozza: a nacionalizmusra költött összegből évente több ezer szociális lakást lehetne megvásárolni, majd bérbe adni a rászorulóknak, emellett a helyi kórházak férőhelybővítésére, a szakképzett tanárok számának növelésére és autópálya-karbantartásra is szükség lenne, melyekre a katalán kormány az utóbbi években gyakorlatilag egy centet sem költött.

Forrás: vozpopuli.com

Idén már kétszer annyi migráns kelt át a La Manche csatornán, mint tavaly egész évben

Nagy-Britannia belügyminisztériumának adatai szerint 2021 első kilenc hónapjában már több mint kétszer annyi illegális migráns kelt át a La Manche csatornán a szigetországra érkezve, mint 2020-ban összesen. Január elseje és szeptember 26-a között 17 063 migráns kelt útnak a Nagy-Britanniát a kontinentális Európától elválasztó tengeri útvonalon, míg tavaly összesen „csak” 8460 illegális bevándorló tette ugyanezt.

Szeptember utolsó hétvégéjének a statisztikái különösen riasztóak: csak múlt vasárnap 22 csónakban 669 kilenc migráns vette az irányt az angliai partszakasz felé, és közülük mindössze 197 önkényes átkelőt tudtak a francia hatóságok még az indulás előtt feltartóztatni. Szeptemberben így is 4638 migráns – azaz az idei érkezők egynegyede – sikerrel érte el Nagy-Britannia partjait. Az angliai kormány elégedetlen a francia partszakaszt őrző hatóságok munkájával, ugyanis a szigetország kormánya az átkelők háromnegyedének visszatartását várja a francia határvédelemtől a két ország közötti megállapodás – a Touquet-i és az azt kiegészítő Sandhurst-i egyezmény – értelmében.

Forrás: valeursactuelles.com 

Kötelezettségszegési eljárást indított Spanyolország ellen az Európai Unió

Azt rótták fel a dél-európai állam vezetésének, hogy nem építette be a közérdekű, nyilvános adatokról és a közszféra információinak újbóli felhasználásáról szóló európai irányelvet nemzeti jogszabályaiba. A kormánynak ezt legkésőbb idén júliusig kellett volna megtennie. Brüsszel most két hónapot adott a spanyoloknak arra, hogy megtegyék a szükség lépéseket a hiba korrigálására. Abban az esetben, ha a Sánchez-kormány válaszát az EU nem tartja kielégítőnek, akkor a párbeszéd egy második szakaszban folytatódik, de ha a probléma ezután is fennáll, akkor Brüsszel az Európai Unió Bíróságához fordul segítségért.

Forrás: vozpopuli.com

Radikális iszlamistát tüntetnek ki szombaton a párizsi Notre-Dame-székesegyházban

Egy héttel ezelőtt az egész francia sajtót bejárta a hír, hogy a párizsi régió legjobb baguette (emblematikus francia kenyér) készítőjének járó címet idén egy tunéziai migráns, a 42 éves Makram Akrout nyerte el. Akrout 19 éve, Franciaországba érkezése óta dolgozik pékként. Személyével kapcsolatban azonban aggasztó hírek láttak napvilágot a legjobb párizsi kenyeret kereső szavazás óta. Akrout ugyanis az elmúlt két évben aktívan osztotta meg (arabul) saját közösségimédia-oldalán a radikális iszlamista nézeteket valló hittársak bejegyzéseit, például: „Nagy volt a sírás-rívás Franciaországban a Charlie Hebdo és a Notre-Dame miatt. De ugyanezek a kutyák egy könnycseppet sem ejtenek akkor, amikor sokan a teremtő Istenünket, Allahot gúnyolják”. 

A párizsi pékeket képviselő szakszervezet magyarázatot kért a díjnyertes péktől a Facebook-oldalán megosztott nézetekért. Akrout azzal védekezik – már saját ügyvédjén keresztül –, hogy közösségimédia-oldalait feltörték, az iszlamistaszimpatizáns bejegyzéseket pedig ártó szándékkal mások publikálták az oldalán.

Forrás: bfmtv.com

Borítókép: Szíriai migráns főz egy egykori katonai őrhelyen, az Észak-Görögországban, az albán határnál fekvő Ieropigi falunál. Fotó: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.