időjárás 35°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Szorul a hurok Scholz körül

Pablo Escobar halála óta a legnagyobb csapás a drog ellen

Scheffer Joakim
2021.10.25. 14:43
Pablo Escobar halála óta a legnagyobb csapás a drog ellen

„Pablo Escobar halála óta ez a legnagyobb siker országunkban a kábítószer elleni harc tekintetében” – büszkélkedett Iván Duque, Kolumbia elnöke. A különleges egységek szombaton fogták el Dairo Antonio Úsugát, közismert nevén Otonielt, aki a világ egyik legnagyobb drogkereskedelmi hálózata, az Öböl-klán vezetője volt. A kormány hétfőn nyújtotta be a petíciót a legfelsőbb bíróság elé, melynek elfogadásával a drogbárót kiadhatják az amerikai hatóságoknak. Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) körözési listáján évek óta szerepel Otoniel, 

ötmillió dolláros (1,5 milliárd forintos) nyomravezetői díjat is felajánlottak hollétével kapcsolatos információkért cserébe.

Ki is volt ez az ember, akinek elfogásának jelentőségét Pablo Escobar likvidáláshoz hasonlítják? Otoniel 1971-ben született az Urabá-öböl partján elterülő Necoclí városában. Szegény paraszt család hetedik gyermekeként nem sok lehetősége volt a kitörésre, így 18 éves korában csatlakozott az akkoriban fénykorát élő, marxista ideológián alapuló gerillamozgalomhoz, a Kolumbiai Nemzeti Felszabadító Hadsereghez (ENL). Az ENL 1991-ben hagyott fel tevékenységével, azonban Otoniel továbbra is maradt az alvilágban. Az elkövetkezendő években különböző szélsőjobboldali paramilitáris szervezetek tagja volt, így került végül a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) kötelékébe, amelyből aztán 2006-ban vált ki az Urabeños, azaz az Öböl-klán. Ariel Avila, biztonsági szakértő ekképpen jellemezte Otonielt: „ideológia nélküli paraszt ember, aki elárulva érezte magát a gerillamozgalmak leszerelése miatt, ezért folytatta tovább a küzdelmet.” 

Drogfogást szállítanak Kolumbiában. Fotó: Luis Eduardo Noriega A.

A gerillamúltnak hasznát vette menekülése során is: a drogbáró a felkelők által használt módszerekkel rejtőzött, például csak gyalogszerrel, vagy szamárháton utazott, nem használt telefont, vagy bármilyen lenyomozható eszközt, a kommunikációt jól kiépített hálózaton keresztül bonyolították.

Úsuga testvérével, Giovannival 2009-ben vette át az Öböl-klán irányítását. A szervezet ekkorra már elkezdte kiterjeszteni hálózatát és uralni az egész országot, a testvérpáros pedig jó stratégiájának és könyörtelenségének köszönhetően még inkább felgyorsította a folyamatot. Giovanni 2012-ben, egy rendőrségi művelet során életét vesztette, innentől kezdve Otoniel egyedül irányította a szervezetet. 

Ekkorra már több mint 3800 tagja volt a bűnbandának, és Kolumbia 32 megyéjéből 12-ben jelen voltak. 

A tevékenységük nagyon széleskörű, a nemzetközi drogkereskedelemtől az illegális bányászaton át a bérgyilkosságokig. A kolumbiai hatóságok 2015 óta fokozott nyomást helyeznek a szervezetre, így sikerült elfogni Otonielt is. Az Öböl-klán jövője kérdéses: régóta belső viszályok nehezítik működését, a vezér elvesztésével ez tovább fokozódhat és még inkább megosztottá teheti őket.

 

Borítókép: Dairo Antonio Úsuga bilincsben elfogása után. Forrás: MTI/EPA/Kolumbiai elnksg/Colombian Presidency HANDOUT

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.