Pablo Escobar halála óta a legnagyobb csapás a drog ellen

A kolumbiai hatóságok elfogták a világ egyik legveszélyesebb drogbáróját.

2021. 10. 25. 14:43
null
Carepa, 2021. oktber 24. A kolumbiai elnksg ltal kzreadott kp a Clan del Golfo bnszervezet vezetjrl, Dairo Antonio sugrl (k), a latin-amerikai orszg Otoniel lnven is ismert legkeresettebb kbtszerkereskedjrl, miuztn elfogta a rendrsg a kolumbiai Carepban 2021. oktber 23-n. Az 50 ves Otoniel egykor baloldali gerillaknt kezdte, majd szlsjobboldali flkatonai milcikhoz csatlakozott, s ksbb a Clan del Golfo bnszervezet vezetjv kzdtte fel magt. MTI/EPA/Kolumbiai elnksg/Colombian Presidency HANDOUT Fotó: Colombian Presidency HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Pablo Escobar halála óta ez a legnagyobb siker országunkban a kábítószer elleni harc tekintetében” – büszkélkedett Iván Duque, Kolumbia elnöke. A különleges egységek szombaton fogták el Dairo Antonio Úsugát, közismert nevén Otonielt, aki a világ egyik legnagyobb drogkereskedelmi hálózata, az Öböl-klán vezetője volt. A kormány hétfőn nyújtotta be a petíciót a legfelsőbb bíróság elé, melynek elfogadásával a drogbárót kiadhatják az amerikai hatóságoknak. Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) körözési listáján évek óta szerepel Otoniel, 

ötmillió dolláros (1,5 milliárd forintos) nyomravezetői díjat is felajánlottak hollétével kapcsolatos információkért cserébe.

Ki is volt ez az ember, akinek elfogásának jelentőségét Pablo Escobar likvidáláshoz hasonlítják? Otoniel 1971-ben született az Urabá-öböl partján elterülő Necoclí városában. Szegény paraszt család hetedik gyermekeként nem sok lehetősége volt a kitörésre, így 18 éves korában csatlakozott az akkoriban fénykorát élő, marxista ideológián alapuló gerillamozgalomhoz, a Kolumbiai Nemzeti Felszabadító Hadsereghez (ENL). Az ENL 1991-ben hagyott fel tevékenységével, azonban Otoniel továbbra is maradt az alvilágban. Az elkövetkezendő években különböző szélsőjobboldali paramilitáris szervezetek tagja volt, így került végül a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) kötelékébe, amelyből aztán 2006-ban vált ki az Urabeños, azaz az Öböl-klán. Ariel Avila, biztonsági szakértő ekképpen jellemezte Otonielt: „ideológia nélküli paraszt ember, aki elárulva érezte magát a gerillamozgalmak leszerelése miatt, ezért folytatta tovább a küzdelmet.” 

Drogfogást szállítanak Kolumbiában. Fotó: Luis Eduardo Noriega A.

A gerillamúltnak hasznát vette menekülése során is: a drogbáró a felkelők által használt módszerekkel rejtőzött, például csak gyalogszerrel, vagy szamárháton utazott, nem használt telefont, vagy bármilyen lenyomozható eszközt, a kommunikációt jól kiépített hálózaton keresztül bonyolították.

Úsuga testvérével, Giovannival 2009-ben vette át az Öböl-klán irányítását. A szervezet ekkorra már elkezdte kiterjeszteni hálózatát és uralni az egész országot, a testvérpáros pedig jó stratégiájának és könyörtelenségének köszönhetően még inkább felgyorsította a folyamatot. Giovanni 2012-ben, egy rendőrségi művelet során életét vesztette, innentől kezdve Otoniel egyedül irányította a szervezetet. 

Ekkorra már több mint 3800 tagja volt a bűnbandának, és Kolumbia 32 megyéjéből 12-ben jelen voltak. 

A tevékenységük nagyon széleskörű, a nemzetközi drogkereskedelemtől az illegális bányászaton át a bérgyilkosságokig. A kolumbiai hatóságok 2015 óta fokozott nyomást helyeznek a szervezetre, így sikerült elfogni Otonielt is. Az Öböl-klán jövője kérdéses: régóta belső viszályok nehezítik működését, a vezér elvesztésével ez tovább fokozódhat és még inkább megosztottá teheti őket.

 

Borítókép: Dairo Antonio Úsuga bilincsben elfogása után. Forrás: MTI/EPA/Kolumbiai elnksg/Colombian Presidency HANDOUT

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.