Elemér 2024. február 28.
logo

Szabadon lőhetik magukat a drogosok New Yorkban

Harangozó Éva
Forrás: The New York Post
2021.10.18. 07:23
Szabadon lőhetik magukat a drogosok New Yorkban

A New York-i rendőrök meglengették a fehér zászlót: nem léphetnek fel azok ellen, akik az utcán drogos injekcióval lövik magukat – derül ki a The New York Post tudósításából

A végzés értelmében a rendőrök nem tehetnek semmilyen végrehajtási intézkedést olyan személyek ellen, akiknek injekciós tűjük van, még akkor sem, ha az valamilyen kábítószer maradványait tartalmazza. A rendelet azt is kimondja, hogy „már nem törvénysértés, ha egy személy injekciós tűvel rendelkezik, még akkor sem, ha az nem gyógyszertárból vagy tűcsereprogramból származik”. Ennek értelmében a droghasználók szabadon szerezhetnek be tűket akár a feketepiacon, vagy megoszthatják azokat más szenvedélybetegekkel.

Ez a törvény azt mondja ki, hogy az ember szúrja meg a karját, pumpálja a testét méreggel és veszítse el az életét

– idézte a New York Post Andrew Lanza szenátort, aki azon kevesek egyike, akik ellenezték a jogszabályt. 

William Abramson ingatlanos felháborítónak nevezte az intézkedést. Mint mondta: munkájából kifolyólag sok emberrel találkozik, akik gyakran panaszkodnak arra, hogy a lakásuk előtt, az ajtókban használt tűket találnak. Kifejtette:

ismét romlik az életminőség New Yorkban, a törvények nem veszik figyelembe a város lakóit és vállalkozásait. Mindannyian egyetértünk abban, hogy valamit tenni kell a szenvedélybetegek megsegítése érdekében. De ha hagyjuk, hogy lőjék magukat az utcán, az senkinek sem segít. Ez mindenkinek rossz.

A városban 14 helyiség és 33 mobil tűcsere-automata működik, amelyek segítségével 4,5 millió fecskendőt osztottak szét még 2018-ban – derül ki az Egészségügyi Minisztérium adataiból. Ezek a cserék segítettek több fertőző betegség terjedésének megállításában. Luke Nasta, a Staten Island-i kábítószer-fogyasztókat segítő rehabilitációs központ, a Camelot Counseling vezérigazgatója úgy fogalmazott: 

minél megengedőbbek vagyunk társadalomként, annál nehezebb a rehabilitációért küzdő embereknek.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ adatai szerint New Yorkban a kábítószer-túladagolásban elhunytak száma 36 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest: idén 2243 ember halt meg a vizsgált március 31-én végződő 12 hónapos időszakban, szemben az előző év azonos időszakában elhunyt 1653-mal. 

Borítókép: Drogosok lövik magukat a nyílt utcán az Egyesült Államokban. Forrás: Spencer Platt/Getty Images North America/Getty Images via AFP

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.