Szükségállapotot rendelt el a chilei elnök

Az autonómiát követelő mapucse harcosok egyre gyakrabban támadnak fegyvertelen chileiekre.

2021. 10. 13. 15:25
PINERA, Sebastin
Santiago de Chile, 2021. oktber 13. Sebastin Pinera chilei elnk (j) bejelentst tesz a santiagi La Moneda elnki palotban 2021. oktber 9-n. A chilei llamf rendkvli llapotot hirdetett az elharapdz erszak miatt. A kvetkez kt htben Biobio, Arauco, Malleco s Cautn tartomnyban a rendrsg mellett a hadsereg is bevethet a rend fenntartsa rdekben. MTI/AP/Esteban Felix Fotó: Esteban Felix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastián Piñera chilei elnök kedden szükségállapotot rendelt el Chile két déli régiójában, ahol az évek óta tartó folyamatos összecsapások az autonómiát követelő fegyveres mapucse indián csoportok és a biztonsági erők között egyre hevesebb fordulatokat vesznek. A rendkívüli állapot során a hadsereg egységeit is kivezénylik a területekre, „a nép, a közrend és a jogállamiság védelme érdekében” – nyilatkozta a chilei államfő.

Az elnöki bejelentést megelőzően, vasárnap is összecsaptak a felek, melynek következtében egy ember életét vesztette, valamint tizenheten megsérültek.

– Kritikusai szerint az elnök a katonák kivezénylésével csak árt a helyzetnek, elősegíti a konfliktus eszkalálódását – mondta az AFP hírügynökségnek a helyzetről Lucia Dammert, a chilei Santiagói Egyetem politikai elemzője.

A mapucse népcsoport Kr. e. 600–500 óta él a mai Chile és Argentína déli vidékein. Az európai gyarmatosítók érkezésével folyamatos harcok kezdődtek a spanyol konkvisztádorok és az indiánok között, azonban egészen 1882-ig sikeresen védték az ősi földet, a mai Araucanía régiót. Ezt követően mégis sikerült megtörni az ellenállást, és elkezdődött a mapucse indiánok asszimilációs folyamata, amely a mai napig akadályokba ütközik.

Mára a chilei népesség körülbelül tíz százalékát teszik ki, 1,7 millióan élnek itt, valamint hozzávetőlegesen kétszázezren Argentínában.

Az egyenlőtlenségek a többségi társadalom és a mapucse népcsoport tagjai között óriásiak, ez leginkább a felsőoktatás, a foglalkoztatottság és a jövedelem területein látszódik. Az általuk lakott Araucanía régió Chile legszegényebb térsége, 2017-es adatok szerint 17,2 százalékos volt a szegénység aránya, duplája, mint az országos átlag. Az őslakosok hatvan százalékkal keresnek kevesebbet, mint a chilei átlagjövedelem, valamint nagy az iskolázatlanság aránya, kevesen beszélik a spanyol nyelvet köreikben. Napjainkban az ősi földet különböző fakitermelő és mezőgazdasági cégek birtokolják, kiszorítva ezzel az indiánokat területükről.

Mivel Chile – szinte mindegyik dél-amerikai államhoz hasonlóan – függetlensége után egynemzetiségű államként épült fel, a bennszülött népeknek nincs semmiféle kulturális vagy politikai autonómiájuk.

Emiatt indultak el a kilencvenes évek elején a különböző mapucse mozgalmak, melyek önrendelkezést és földjeik visszaszolgáltatását követelték. Ezen mozgalmak utódai működnek ma is az ország déli régióiban, az utóbbi évtizedben egyre intenzívebben és erőszakosabban. Eleinte a chilei rendőri alakulatok túlkapásairól, civilek ellen elkövetett erőszakról lehetett olvasni, azonban mára a mapucse harcosok is egyre gyakrabban támadnak fegyvertelen chileiekre.

Chilében a nyáron – egy közel kétéves belpolitikai válságot követően – megkezdődött az új alkotmány kidolgozása, melyet egy mapucse származású hölgy, Elisa Loncón irányít.

A mapucsekérdés megoldásának módja az alkotmány, a jogszabályok és az ezzel kapcsolatos politikai gyakorlat megváltoztatása, valamint a párbeszéd és a konstruktív megállapodások elérése

– nyilatkozta a La Política Online hírportálnak Salvador Millalaleo, a Chilei Egyetem professzora.

 

Borítókép: Sebastián Piñera chilei elnök bejelentést tesz a santiagói La Moneda elnöki palotában 2021. október 9-én
Fotó: MTI/AP/Esteban Felix

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.