Tajvan szerint Kína széleskörű inváziót hajthat végre

Peking szerint a fokozódó feszültségek egyik kiváltó oka az Egyesült Államok Tajvan-politikája.

2021. 10. 06. 11:35
null
Hszinpej, 2021. szeptember 16. M60A3-as harcjrmvek manvereznek a 37. alkalommal tartott venknti Knai Dicssg (Han Kuang) fednev tajvani hadgyakorlaton Hszinpejben (jtajpej) 2021. szeptember 16-n. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo Fotó: Ritchie B. Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megegyezett Joe Biden amerikai elnök és kínai hivatali kollégája, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) abban, hogy az Egyesült Államok betartja a tajvani megállapodást, vagyis az egy Kína elvet, amelynek értelmében az Egyesült Államok a pekingi vezetést ismeri el, nem a tajpejit. A megállapodás ugyanakkor azt is lehetővé teszi Washingtonnak, hogy nem hivatalos kapcsolatot tartson fenn a szigetországgal, miközben kitér arra, hogy Tajvan jövőjét csakis békés eszközökkel szabad rendezni.

A Reuters hírügynökség emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok Tajvan legnagyobb fegyverszállítója, és rendszeresen küld hadihajókat a Tajvani-szorosba a szabad hajózás elvének demonstrálására.

A Fehér Ház bejelentése éppen a Kína és Tajvan közti fokozódó feszültségek közepette érkezett. Cseu Kuo-cseng, a szigetország védelmi minisztere szerdán arról beszélt, hogy a két fél közötti kapcsolatok negyven év óta nem látott mélypontra süllyedtek. Úgy véli, a kínai hadsereg 2025-re képes lesz széleskörű inváziót indítani Tajvan ellen, ám Pekingnek egyelőre más dolgokat is figyelembe kell vennie. Hozzátette azt is, hogy múlt péntek óta, mindössze néhány nap alatt összesen 148 kínai katonai légi jármű hatolt a sziget légterébe. A különleges katonai kiadásokról döntő parlamenti bizottság szerdai ülésén kerül sor a különleges katonai kiadások költségvetésének felülvizsgálatára is, a BBC brit hírportál értesülései szerint ennek értéke 8,6 milliárd amerikai dollár, amelyet főként a haditengerészet fejlesztésére szánnak. A Deutsche Welle német hírportál hangsúlyozta, Kína ragaszkodik a szigethez, amelyet szükség esetén kész erőszakkal is elfoglalni.

Tajpejnek készenlétben kell állnia, Kína túl messzire ment

– szögezte le Szu Cseng-csang tajvani miniszterelnök.

A tajvani védelmi minisztérium szeptemberben közzétett elemzésében leszögezte azt is, Kína hadserege képes lenne megbénítani a sziget védelmi rendszerének egészét, a Tajvanra beszivárgott kínai kémek jelentős károkat tudnának okozni a gazdasági infrastruktúrában. Szakértők korábban arra hívták fel a figyelmet, Pekinget egyre inkább aggasztja, hogy az 1949 óta saját politikai vezetéssel bíró Tajvan mind erőteljesebben igyekszik függetlenedni a Kínai Népköztársaságtól. A két fél viszonya többéves közeledés után 2016-ban vált ismét fagyossá, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát.

Peking Washington Tajvannal kapcsolatos politikáját okolja a térségben lévő feszültségekért, a két nagyhatalom közti nézeteltérések azonban mérséklődhetnek szerdán Zürichben, ahol Jang Csie-csi, a Kínai Kommunista Párt vezető külügyi tisztségviselője és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó ül tárgyalóasztalhoz. Emily Horne, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint a találkozó a két ország elnöke között, szeptember 9-én lezajlott telefonbeszélgetésének a folytatása lesz, célja, hogy továbbra is megpróbálják felelős módon kezelni az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság közötti versengést.

Aggasztja az Egyesült Államokat Kína provokatív katonai tevékenysége Tajvan mellett, amellyel aláássa a regionális békét és a stabilitást

– jelentette ki Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője vasárnap.

A Financial Times brit gazdasági napilap úgy értesült, hogy a megbeszélés során a felek előkészíthetnek egy Biden és Hszi közötti lehetséges virtuális csúcstalálkozót, a hírt azonban a Fehér Ház ez idáig nem erősítette meg. A két államfő még nem találkozott egymással Biden januári hivatalba lépése óta.

Sullivan zürichi látogatását követően Brüsszelbe, majd Párizsba megy, hogy tájékoztassa az európai szövetségeseket a Janggal közös találkozóról, s egyúttal megerősítse a transzatlanti szövetség fontosságát

– közölte Horne.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök. Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Stefani Reynolds

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.