Van, ahová soha nem ért el a világjárvány

Kevés olyan pontja maradt a világnak, ahol két évvel a járvány kirobbanása után sem tűnt még fel a koronavírus. Lényegében csak néhány távoli, gyéren lakott sziget úszta meg, amelyek most profitálhatnak hatékony védekezésükből. No meg két remeteállam, amelyek szavahihetőségében azonban aligha lehet megbízni.

2021. 10. 29. 18:31
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2021. szeptember 9. Az szak-koreai kormny ltal kzreadott kp Kim Dzsong Un szak-koreai vezetrl, a Koreai Munkaprt ftitkrrl (k) az orszg alaptsnak 73. vfordulja alkalmbl tartott jszakai katonai dszszemln a phenjani Kim Ir Szen tren 2021. szeptember 9-n. MTI/AP/KCNA/KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tonga szigetén pénteken jelentették az első koronavírus esetet, ezzel kikerült azon országok köréből, melyeket eddig elkerült a járvány. Az első beteg valószínűsíthetően egy Új-Zélandról Tongába tartó járaton kapta el a fertőzést, ezért minden vele kapcsolatban került személyre karantén vár, beleértve a repülőgép személyzetét és a különböző hatóságok alkalmazottait. A szigorú intézkedések nem alaptalanok: Tonga népességének mindössze 31 százaléka van teljesen beoltva, 48 százaléka csak az első dózist kapta meg. Emellett az ország egészségügye nincs olyan állapotban, hogy nagyszámú emberáldozat nélkül átvészeljen egy esetleges járványt. 

Azok az országok és részint független területek, melyek még nem jelentettek egyetlen koronavírus-esetet sem, jórészt az Csendes-óceán szigetvilágának törpeállamai, továbbá Türkmenisztán és Észak-Korea is szerepel ezen a mindössze kilenc országból álló listán. 

A statisztikák a szigetországok esetében hitelesnek tűnnek, a két remeteállamot illetően azonban már fenntartásokkal kell kezelnünk azokat. Türkmenisztánban az állami propaganda központi témája az egészséges nemzet látszatának a fenntartása, így a hatóságok még a legegyértelműbb eseteket sem koronavírus-fertőzésként regisztrálják, hanem általában tüdőgyulladásként vagy influenzaként hivatkoznak rá. A BBC beszámolója alapján a közép-ázsiai országban a Covid–19 harmadik, egyben az eddigi legerősebb hulláma tombol. Tavaly söpört például végig a nemzetközi médián annak a török diplomatának a híre, aki Türkmenisztánban kapta el a koronavírust, és a hiányos ellátás miatt bele is halt a betegségbe. Hasonló a helyzet Észak-Koreában is. Az ország 2020 januárjában azonnal lezárta határait, és koronavírus-esetről azóta sem közölt adatokat, sőt folyamatosan elutasítja a különböző vakcina-felajánlásokat. A határzárlat és az országot érintő nemzetközi szankciók miatt Észak-Korea élelmiszerhiányban szenved, ami miatt a koronavírus-járványnak több áldozata is lehet.

A többi vírusmentes hét terület – Cook-szigetek, Kiribati, Nauru, Niue, Pitcairn-szigetek, Tokelau és Tuvalu – helyzete nagyon hasonló. Népességük kicsi, így könnyebben védetté tehetik oltásokkal a teljes lakosságot, mint a nagyobb országok. 

Ezt mutatja az az adat is, hogy Niue és a Cook-szigetek esetében a társadalom majdnem száz százaléka megkapta már mindkét oltást, a Pitcairn-szigeteken pedig a teljes népesség – ez 67 embert jelent – védett. 

Mindegyik állam gyorsan és szigorú lezárásokkal reagált a világjárvány hírére, ami egyben azt is jelentette, hogy le kellett mondaniuk gazdaságuk húzóágazatáról, a turizmusról. Úgy tűnik azonban, hogy megérte bevezetni ezeket az intézkedéseket, mivel lassan mindegyikük megnyitja határait a beoltott külföldiek előtt, ez pedig hatalmas fellendülést jelenthet, figyelembe véve, hogy a hosszú hónapok bezártsága után rengetegen szeretnének kikapcsolódni és utazni.

 

Borítókép: Kim Dzsongun észak koreai vezető gyerekekkel egy gyűlésen. Se maszk, se gyülekezési tilalom. Forrás: MTI/AP/KCNA/KNS

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.