A héten elindul az első repatriáló repülőgép Minszkből

Eddig mintegy háromszáz iraki jelezte hazatérési szándékát, ők csütörtökön hagyhatják el Európát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 17. 17:07
null
Grodno, 2021. november 17. Az Európai Unióba igyekvő migránsok tábora a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én. MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov Forrás: MTI/EPA/BELTA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön indul el az első repülőjárat, amely hazaszállítja Belaruszból az iraki migránsokat – jelentette ki Madzsid al-Kilani moszkvai iraki konzul szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek. A konzul szerint az első repülőgéppel mintegy háromszáz ember indul majd haza, aki jelezte hazatérési szándékát. Ahmed asz-Szahhaf, az iraki külügyminisztérium szóvivője viszont korábban arról adott hírt, hogy a tárcánál 170, hazatérni kívánó állampolgár jelentkezett.  Kilani ismertette, hogy a belarusz fővárosból induló repülőgép Erbílben, majd Bagdadban fog leszállni, a migránsokat térítésmentesen szállítják haza. A belarusz közlekedési és távközlési minisztérium sajtóosztálya délután megerősítette, hogy az Iraqi Airways légitársaság november 18-án a tervek szerint migránsokat evakuáló gépet indít Minszkből. A tájékoztatás szerint a belarusz fél szerepe ebben „az egyeztetés” volt.

Irak moszkvai követsége a múlt héten ajánlott fel segítséget a lengyel–belarusz határon kialakult migrációs válság megoldásához.

A határövezetben november 8. óta több ezer, zömmel kurd nemzetiségű ember követel bebocsátást az Európai Unióba, németországi letelepedési szándékkal. A lengyel hatóságok a határsértési kísérleteket meghiúsították és elutasították a migránsok menekültté nyilvánítását. Az EU Belaruszt vádolta meg a migrációs hullám megszervezésével. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök korábban kijelentette, hogy az országa ellen a tavalyi államfőválasztás elcsalása címén bevezetett uniós szankciók miatt Minszknek nincs pénze a határőrizetre. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján megismételte, hogy Oroszországnak „semmi köze sincs” a migrációs válsághoz.  Azt hangoztatta, hogy a helyzetet már rég meg lehetett volna oldani, ha az EU szóba bocsátkozott volna Belarusszal, amely már áprilisban jelezte a közelgő krízist.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok tábora a lengyel határnál, a kuźnicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én. (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.