A NATO Moszkva „provokációjáról” tárgyal a belarusz határválság helyett

Az aggodalmat eredetileg a Washington Post és a Politico amerikai lapok váltották ki.

2021. 11. 15. 14:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Felszólítjuk Oroszországot, hogy csökkentse a feszültséget, és előzze meg az eszkalációt az ukrán határán – üzente meg Moszkvának Jens Stoltenberg brüsszeli sajtótájékoztatóján, amelyet Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel közösen tartott hétfőn, miután megbeszélést tartottak Oroszország „katonai provokációjáról”. A NATO-főtitkár a mintegy húszperces eseményen többször is hangoztatta, hogy az elmúlt hetekben az orosz hadsereg szokatlan módon, nagy számban gyülekezik az ukrán határ közelében, mint ahogyan korábban a Krím félszigetnél és a fekete-tengeri térségnél is tette.

A Reuters hírügynökség tudósítójának kérdésére, hogy pontosan mekkora és milyen összetételű haderőről van szó, illetve milyen messze állomásoznak a katonák az ukrán határtól, Jens Stoltenberg csak annyit felelt: „Nem bocsátkozhatok részletekbe a hírszerzésünket tekintve”. 

– Nem egyszerű katonai mozgósításról van szó, hiszen Oroszország már tavasszal a határ közelében állomásoztatta a csapatait, és azóta sem vonta vissza őket onnan – közölte Dmitro Kuleba, kissé ellentmondva azoknak az amerikai sajtóhíreknek, hogy Moszkva az utóbbi pár hétben az ukrán határra vezényelte a katonáit. Korábban lapunk is megírta, hogy az aggodalmat a Washington Post és a Politico amerikai lapok váltották ki, ám mint később kiderült, a nyilvánosságra hozott műholdképeiken szereplő Jelnya település több mint 250 kilométerre fekszik az ukrán határtól.

– Oroszország azt a képességét demonstrálja, hogy gyorsan tudja aktiválni csapatait

– fűzte hozzá az ukrán külügyminiszter.

Hozzátette: az orosz katonai manőverek, az európai energiaválság, illetve az, hogy a migránsokat fegyverként használják a lengyel és a litván határnál, mind részei Oroszország hibrid háborújának az euroatlanti és az európai közösség ellen. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban az elmúlt napokban többször visszautasította, hogy Moszkvának bármiféle köze lenne a Belarusz és az Európai Unió határán zajló migrációs válsághoz.

Az MTI tudósítása szerint az államfő vészjóslónak nevezte azokat a nyilatkozatokat is, amelyek szerint Oroszország katonai invázióra készül Ukrajna ellen. Megismételte, hogy az orosz katonai erők mozgása az ország felségterületén senkiből sem válthat ki aggodalmat, és senki számára sem jelent fenyegetést. Az orosz elnök szerint ugyanakkor komoly próbatétel Oroszország számára, hogy az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei stratégiai légierőt is bevetnek a Fekete-tengeren zajló hadgyakorlatukon.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (Fotó: Twitter/Jens Stoltenberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.