Az Európai Bizottság visszavonja a vitatott kommunikációs iránymutatásokat

Helena Dalli baloldali uniós biztos szerint negatív visszajelzéseket kapott, így tovább dolgozik a dokumentumon.

2021. 11. 30. 13:06
DALLI, Helena
Brüsszel, 2020. november 12. Helena Dalli, az Európai Bizottságnak az esélyegyenlőségért felelős tagja az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, interszexuális és queer) csoportok jogegyenlőségére irányuló bizottsági stratégiát ismertető brüsszeli sajtóértekezleten 2020. november 12-én. MTI/EPA/AFP pool/John Thys Fotó: John Thys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helena Dalli esélyegyenlőségért felelős uniós biztos kedden közleményben tudatta, hogy

visszavonja az Európai Bizottság vitatott kommunikációs iránymutatásait, mert a csomag nyilvánvalóan további munkát igényel.

– A kezdeményezésemnek, hogy egy belső dokumentummal segítsem a bizottság munkatársainak kommunikációját a mindennapi munkában, fontos célja volt az európai sokszínűség bemutatása, valamint annak szemléltetése, hogy az Európai Bizottság inkluzív módon áll az élet minden területéhez, a polgárok meggyőződéseihez. Ám az iránymutatások a nyilvánosságra hozott formában nem megfelelően szolgálják ezt a célt. Nem egy kész dokumentumról beszélünk, és nem felel meg a bizottság minőségi előírásainak sem. Az iránymutatások nyilvánvalóan további munkát igényelnek. Emiatt visszavonom a szóban forgó dokumentumot, és tovább dolgozom rajta – írta a Twitteren a baloldali politikus, akinek közleményét időközben az Európai Bizottság is kiadta. 

Írtunk róla: a több mint harmincoldalas dokumentumnak „LMBTIQ” valamint „kultúra, életvitel és meggyőződés” elnevezésű fejezete is van, és többek között olyan előírások szerepelnek benne, minthogy 

  • a kommunikációnkban sosem vehetjük adottnak, hogy valaki heteroszexuális, a születési nemével azonosul vagy bináris normák szerint (nő, férfi) határozza meg magát;
  • nem feltételezhető, hogy mindenki keresztény, és hogy mindenki megtartja a keresztény ünnepeket;
  • az EU-tagállamok felsorolásakor nem szabad kizárólag „nagy és régi” EU-országokkal, így Franciaországgal és Németországgal példálózni;
  • az európai kifejezés nem alkalmazható kizárólag az Európai Unió polgáraira, például az ukránok, bosnyákok és albánok is európaiak.

A keresztények és heteroszexuálisok érzékenységét mellőző szöveg miatt az olasz jobboldal kezdett tiltakozásba. Antonio Tajani, a jobbközép Hajrá, Olaszország! alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke és az uniós parlament alkotmányügyi bizottságának jelenlegi elnöke tegnap bejelentette: interpellációban vár választ az Európai Bizottságtól arra a kérdésre, hogy az új brüsszeli irányelvek tiszteletben tartják-e a gondolati és véleménynyilvánítási szabadságot?

Helena Dalli azt ígéri, hogy az iránymutatások következő verziója az aggódó hangok figyelembevételével készül majd el.

Borítókép: Helena Dalli esélyegyenlőségért felelős uniós biztos (Forrás: Európai Bizottság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.