Az oltatlanok járványa zajlik Szerbiában

Országos szinten viszonylag nagy az érdeklődés a védőoltás harmadik adagja iránt, azonban még így is túl sok az oltatlan Szerbiában. Sorra dőlnek meg a negatív rekordok, ezért a kormány az oltatlanok korlátozásával igyekszik a lakosságot a vakcina felvételére ösztönözni.

Tóth Péter (Vajdaság)
2021. 11. 09. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiát korábban érte el a járvány negyedik hulláma, mint Magyarországot, az utóbbi napokban azonban még mindig sorra dőlnek meg a negatív rekordok. A járványgörbe ugyan időnként kiegyenesedni látszik, de továbbra is súlyos a járványhelyzet. A kórházak telítődnek, az elhunytak száma pedig hatvan felett van naponta, illetve a 2020. december 4-én jegyzett negatív csúcsot hétfőn is ismét sikerült felülmúlni, amikor egyetlen nap alatt 69 halálos áldozata volt a járványnak a hétmilliós országban. 

A napokban arról is szóltak a hírek, hogy megjelent a delta plusz vírustörzs is, ami a szakemberek szerint még fertőzőbb a többinél.

Az orvosok elmondása szerint a kórházi kezelésre szoruló betegek többsége, 80-90 százaléka nincs beoltva. A vörös zónákban közel 7000 fertőzöttet kezelnek, a 300-hoz közelít a lélegeztetőgépen lévők száma. Az áldozatok és a kórházban kezeltek között is nő a fiatalok aránya. 

Szerbiában a felnőtt lakosság mintegy 56 százaléka vette fel az első adagot, 53 százalék a másodikat is, a húsz százalékot közelíti azok száma, akik már a harmadik oltását is megkapták. 

A hivatalos nyilvántartás szerint eddig több mint tízezren hunytak el a fertőzés következtében. 

A válságtörzs ülését sokáig halogatták, illetve csak a korábban bevezetett korlátozó intézkedések szigorúbb ellenőrzésével próbálták útját állni a vírus terjedésének. Az új intézkedések szerint hétfőtől 20 óra után is nyitva lehet tartani, de kérik a védettségi igazolványokat a vendéglátóhelyeken, játéktermekben és fogadóirodákban. A vendéglátóhelyek korlátlanul nyitva tarthatnak, de 20 órától zárásig csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek tartózkodhatnak a zárt térben. 

Az igazolás azt kell, hogy bizonyítsa, hogy a személy felvette a koronavírus elleni védőoltás második vagy harmadik adagját.

A második oltás óta nem telhet el több mint hét hónap, tehát ha eltelt, csak a harmadik adag felvétele után kaphat a személy igazolványt. A 72 óránál nem korábban elvégzett negatív PCR-tesztet, vagy a 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet is elfogadják. 

Ha az egyén átesett a fertőzésen, és gyógyulása óta nem telt el több mint hét hónap, szintén védettségi igazolványt kaphat. 

Országos szinten viszonylag nagy az érdeklődés a védőoltás harmadik adagja iránt, míg az oltatlanok körében gyér. Aki korábban az oltakozás mellett döntött, most a harmadikat is általában igényli, de a maradék oltatlanok között csekély az oltakozási hajlam. 

A szerb elnök vasárnap délelőtt a belgrádi Vásár épületében vette fel a harmadik adagot a koronavírus elleni oltásból.

Alekszandar Vucsics már korábban bejelentette, hogy harmadszorra is a Sinopharmot kéri. 

Az elnök a kínai vakcina első adagját április 6-án vette fel, a másodikat pedig április 27-én. Az oltás felvételét követően sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a felelősség részben őt terheli az előállt helyzet miatt, mert az állam nem hozott időben határozottabb döntéseket. 

– Az alkotmánnyal összhangban dönthettünk volna úgy, hogy a beoltott személyek ingyenes kórházi kezelést kapnak, az oltatlanok pedig csak az egészségbiztosítás befizetett összegéig részesülnek ingyenes ellátásban. Ez így tisztességes lenne

 – fogalmazott. Emlékeztetett rá, hogy az egészségbiztosítás összege évente 500-550 euró, ami csak szűken fedi egy beteg egynapi kórházi kezelésének költségeit. Véleménye szerint, ha korábban meghozták volna ezt a döntést, most jobb lenne a helyzet.

Szigorúbb intézkedést egyelőre nem helyeztek kilátásba, de az oktatási minisztérium bejelentette, hogy az iskolai őszi szünetet meghosszabbítják: november 8-ától 12-ig tart. A diákok november 15-én mennek ismét iskolába. Ettől is azt remélik, hogy javul majd a helyzet, valamint attól is, hogy az utóbbi napokban enyhén emelkedett a 18–30 évesek körében az oltakozási hajlam. A lakosság ezen rétegének csak 26 százaléka van beoltva.

Szerbiában eddig a Sinopharm-, a Pfizer–BioNtech-, az Astra Zeneca- és a Szputnyik V vakcina volt elérhető, a polgárok maguk dönthetik el, melyiket kérik. A múlt héten 200 ezer adag Moderna-vakcina érkezett Szerbiába a Torlak Intézetbe, a védőoltásokat Lengyelországtól kapta adományként az ország, és keddtől azt is felvetik a polgárok.

Borítókép: Alekszandar Vucsics harmadszorra is a Sinopharm-vakcinát választotta (Fotó: A szerb elnök hivatalos Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.