ECR: A Fidesszel kezdjük az egyeztetést a frakció bővítéséről

Az EP a lengyel kormánypártot is magában tudó frakciója (ECR) szerint egyeztetéseket kezdenek a Fidesszel a politikai csoport bővítéséről. Éppen két és fél éve, hogy európai parlamenti választásokat tartottak Európában. A félidős adatok igazolják a fenti lépést: ha ma tartanák az EP-választást, az Európai Néppárt szenvedné el a legnagyobb veszteséget 2019-hez képest, az ECR pedig az elmúlt évek legnagyobb növekedését produkálná.

Judi Tamara (Mediaworks Hírcentrum Brüsszel)
2021. 11. 12. 10:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A 2024-es európai választások fényében reméljük, hogy a mostani ciklus második felében szorosan együtt tudunk működni azokkal a politikai csoportokkal, amelyekkel eddig is egy oldalon harcoltunk. Célunk, hogy megőrizzük az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoport egységét, s megerősítsük a frakciót a mandátum hátrelévő részében. Elkötelezettek vagyunk a minket meghatározó ügyek előmozdításában és konszenzust szeretnék elérni annak érdekében, hogy igazi változás menjen végbe Európában.”

 Az ECR-frakció emiatt párbeszédet kezdeményez a csoport bővítésére az Európai Parlament hasonló gondolkodású nemzeti delegációival, elsősorban a Fidesszel

 – írta friss közleményében az EP konzervatív frakciója. Mint fogalmaztak, az ECR-frakció megmarad, és konzervatív hangja akar lenni Európának. „Erős, egységes, a büszke nemzetállamokra épülő Európáért küzdünk” – zárták a közleményt, amit az európai sajtó számos helyen idézett. A Secolo d’Italia konzervatív szellemiségű olasz lap azzal magyarázta a bejelentést, hogy jelenleg a jobboldali pártok szétszórtan vannak jelen az uniós parlamentben: 

a Giorgia Meloni-féle Olaszország Fivérei (Fratteli d’Italia), a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt és a spanyol Vox képviselői az ECR-ben foglalnak helyet, míg a Matteo Salvini-féle Liga, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és az Alternatíva Németország az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagjai. 

Emlékezetes, a Fidesz idén márciusban lépett ki az egyre balra tolódó Európai Néppártból, a tizenkét – politikai súlyában jelentős számú – kormánypárti képviselő jelenleg függetlenként dolgozik az uniós parlamentben. 

Az európai reneszánsz felé

A magyar olvasók előtt ismert az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a néppárt elhagyását követően, idén áprilisban Matteo Salvinit és Mateusz Morawieckit (a lengyel miniszterelnök a PiS egyik alelnöke – a szerk.) fogadta Budapesten, ahol megállapodtak az európai reneszánsz szükségességéről. – Véget akarunk vetni annak a nevetséges politikai geometriának, miszerint a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak pedig mindig csak közepe – érvelt a kormányfő a találkozót követően. Orbán Viktor legutóbb alig két hete egyeztetett az olasz és lengyel politikusokkal egy új európai politikai csoport létrehozásáról, és időközben a francia elnökaspiránst, Marine Le Pent is fogadta Budapesten. A Nemzeti Tömörülés vezetője egy magyar lapinterjúban ekkor azt mondta: az ECR és az ID frakciók régóta dolgoznak azon, hogy megvalósuljon az egyesülés az EP-ben, erre létezik valós politikai szándék.

 – Csak így tudjuk politikai érdekeinket, gondolatainkat kellő súllyal megjeleníteni

– fogalmazott Le Pen. 

Növekszik az ECR, elfogy az EPP

A Der Föderalist nevű német nyelvű, uniós témákkal foglalkozó blog a minap kiszámolta, hogy amennyiben ma tartanák az európai parlamenti választásokat, 

a 2019-es eredményekhez képest épp az ECR-frakció tudná a legnagyobb előrelépést elérni, míg arányosan az Európai Néppárt szenvedné el a legnagyobb veszteséget. 

Most novemberben van épp két és fél éve, hogy EP-választásokat tartottak a kontinensen, tehát a blog a félidős adatokat elemezte. Eszerint ha ma lenne a voksolás, az EPP huszonnégy mandátumot veszítene, és már csak tizenegy képviselői hellyel előzné meg a szociáldemokrata politikai csoportot az uniós parlamentben. Az ECR-frakció 2019-hez képest tizenkettővel növelné mandátumainak számát, az ID pedig ennél jóval kisebb, kéthelyes növekedést mutatna. 

„Az ECR az egyetlen parlamenti csoport, amely most jelentősen meghaladná a 2019-es választási eredményét. Ennek oka, hogy Lengyelországban, Romániában, Hollandiában és Spanyolországban is jól szerepelnek a tagpártok” 

– írta elemzésében a Der Föderalist, azt is hozzátéve: az európai szociáldemokraták és a liberálisok támogatottsága pár mandátumos ingadozással, de lényegében stagnál az utolsó EP-választás óta. Az EPP „történelmi mélypontját” a német választások eredményének, Sebastian Kurz osztrák kancellár távozásának, a román kormányválságnak és a spanyolországi konzervatívok hatalmi harcainak tudja be a blog, amely szerint a néppárt fogyása eddig amiatt nem volt szembetűnő, mert egészen a közelmúltig a szociáldemokraták is veszteségeket szenvedtek, így a mérleg két nyelve lényegében kiegyenlítette egymást. 

Borítókép: Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki a karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. (Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.