„Európának és Tajvannak együttes erővel kell megvédenie a demokráciát”

Caj Jing-ven tajvani elnök a balti államok küldöttségével tárgyalt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 29. 9:28
null
Vilnius, 2021. november 19. Tábla Tajvan litvániai képviseleti irodájának ajtaján Viliniusban 2021. november 18-án. A tajvani külügyminisztérium közölte, hogy ezen a napon hivatalosan is megnyitották a Tajvan nevét viselő képviseletet. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre. A misszió elnevezését Kína júliusban a területe elleni fenyegetésként értékelte. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európának és Tajvannak együttes erővel kell megvédenie a demokráciát az tekintélyuralomtól és félretájékoztatástól 

 − jelentette ki hétfőn Caj Jing-ven tajvani elnök a lett, litván és észt parlamenti képviselőkből álló küldöttség fogadásán.

Caj Jing-ven párhuzamot húzott Tajvan és az egykor a Szovjetunió részét képező balti államok között, mondván, hogy hasonló tapasztalataik vannak a szabadságért folytatott harcban és a tekintélyuralmi rezsimektől való elszakadásban.

Keményen megdolgoztunk azért a demokráciáért, amelyet ma élvezhetünk. Ez olyasvalami, amit nagyon jól értünk

 − mondta, majd kijelentette: A világ mostanra a tekintélyuralom és a hamis információk terjedésének veszélyével néz szembe, és Tajvan szívesen megosztja tapasztalatait európai barátaival, miként kell harcolni a félrevezető információkkal. Mint mondta: Meg kell óvnunk közös értékeinket, hogy biztosíthassuk szabad és demokratikus életmódunkat.

Matas Maldeikis, a litván parlament Tajvan Baráti Csoportjának vezetője válaszul elmondta, hogy a balti delegáció tajpeji útja szolidaritásukat hivatott kifejezni a szigettel.

Társadalmunkban nagy támogatottsága van a litván kormány Tajvan-politikájának. A szabadság és a szabályokra épülő nemzetközi rend fenntartása alapvető érdeke Tajvannak és Litvániának is

− hangsúlyozta Maldeikis. Hozzátette, hogy jelentős tere van a gazdasági és kulturális együttműködésnek.

Kína elítélte a balti küldöttség tajpeji látogatását az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetre, amelyre saját területe részeként tekint. Peking nemrég tiltakozását fejezte ki az ellen is, hogy Tajvan hivatalosan is megnyitotta a saját nevét viselő képviseleti irodáját Litvániában. A kínai megtorló intézkedésektől tartva Tajvan nagykövetségei szerte a világon nem az ország, hanem a főváros nevét viselik, Tajpej képviseleti iroda néven működnek. Ugyanakkor egyetlen európai uniós tagállam sem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatot a tajpeji vezetéssel.

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Borítókép: tábla Tajvan litvániai képviseleti irodájának ajtaján Viliniusban 2021. november 18-án (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.