Ismét erőszakba torkollt a brexit Észak-Írországban

Két fegyveres férfi felgyújtott egy buszt, hogy tiltakozását fejezze ki a megállapodással kapcsolatban.

2021. 11. 03. 0:18
null
Belfast, 2021. április 19. A britpárti protestánsok által felállított úttorlasz ég az észak-írországi Belfast nyugati részén 2021. április 19-én. Észak-Írországban több helyen is tiltakoztak a protestánsok az Egyesült Királyság EU-tagsága megszûnésérõl (Brexit) szóló megállapodásnak az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzõkönyvében foglalt rendelkezései miatt. E megállapodás vám- és kvótamenetes kereskedelmet biztosít Nagy-Britannia és az EU kétoldalú áruforgalmában, de jelentõsen növeli az adminisztratív kötelezettségeket. MTI/AP/Peter Morrison Fotó: Peter Morrison
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álarcos, fegyveres férfiak elraboltak és felgyújtottak egy buszt Észak-Írországban hétfőn, hogy kifejezzék felháborodásukat a brexit megállapodáshoz csatolt észak-írországi protokoll miatt. A Belfasttól tíz kilométerre található város, Newtownards rendőrsége közölte, a támadás során utasok nem tartózkodtak a buszon, csak a jármű vezetője, akit a két elkövető távozásra szólított fel. 

– Két álarcos férfi szállt fel a buszra, fegyvert fogtak a járművezetőre, és az észak-írországi protokollt emlegették. Ezután gyúlékony folyadékkal öntötték le a busz belsejét, leszállásra kényszerítették a buszsofőrt, majd felgyújtották a járművet

– részletezte az esetet Nichola Mallon, északír közlekedésügyi miniszter.

A többségében koronahű unionisták által lakott városban több tüntetést is tartottak az elmúlt időszakban az észak-írországi protokoll ellen. A brit uniós kilépésről szóló brexitmegállapodás ezen része ugyanis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között, az Ír-tengeren alakított ki vámhatárt annak érdekében, hogy elkerüljék az Ír-szigeten belüli fizikai határ visszaállítását. Az unionisták viszont úgy érzik, hogy a brexitmegállapodás elszakítja őket az Egyesült Királyság többi részétől. 

A mostani támadás tiltakozásuk egyértelmű jele, hiszen egybeesik azzal a határidővel, amikorra a Demokratikus Unionista Párt (DUP) változásokat ígért a protokoll kapcsán. 

A DUP elnöke, Jeffrey Donaldson hetekkel ezelőtt azzal fenyegetőzött, hogy a pártja kilép Észak-Írország egységkormányából – ami annak összeomlásához és új választások kiírásához vezetne –, ha Nagy-Britanniának nem sikerül megállapodnia az Európai Unióval a protokoll megváltoztatásáról. 

Donaldson jelenleg azonban úgy nyilatkozott, hogy a DUP kilépése az egységkormányból nem fog megvalósulni ebben a hónapban, hiszen Londonnak sikerült újabb tárgyalási fejezeteket nyitnia az Európa Unióval a protokollról.

– Komoly tárgyalások kezdődtek a brit kormány és az EU között. Senki sem tagadhatja, hogy ez jelentős és pozitív előrelépést jelent

– mondta Jeffrey Donaldson. London és Brüsszel nemrég valóban tárgyalóasztalhoz ültek, hogy csökkentsék a protokoll miatt keletkezett zűrzavart – amelyet a kereskedelmi fennakadások is fokoznak –, ám az EU változtatási javaslatait a brit kormány nem tartja elég radikálisnak. 

David Frost brit Brexitügyi miniszter (b2) ésMaroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke (j2) megbeszélést folytat Londonban 2021. október 29-n Fotó: Dan Kitwood

A DUP elnöke a hétfői gyújtogatással kapcsolatban kijelentette, hogy az efféle fenyegetésekkel és pusztításokkal csak azt érik el az északírek, hogy megerősödik a már meglévő protokoll. A gyújtogatás után viszont félő, hogy újabb tiltakozások kezdődnek Észak-Írországban, miután tavasszal régóta nem tapasztalt erőszakos összecsapások törtek ki az Ír-sziget egyesítését pártoló katolikus és a többségében britpárti protestáns közösségek csoportjai között. 

A brexitmegállapodás ráadásul nemcsak Észak-Írországban okoz komoly gondokat Londonnak. 

Franciaország az elmúlt hetekben azzal fenyegetőzött, hogy november 2-tól kitiltja a brit halászhajókat a kikötőiből, és növeli az exportellenőrzéseket a brit áruk esetében, amennyiben az Egyesült Királyság nem biztosítja a brexitmegállapodásban rögzített jogokat a francia halászoknak. 

Emmanuel Macron francia elnök kedden azonban már úgy nyilatkozott, egyelőre vár a megtorló intézkedésekkel, amíg tárgyalnak a felek. A halászati vita ugyanakkor szélesebb körű kereskedelmi viszályba is torkollhat Európa két legnagyobb gazdasága között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.