Kövér László: felemel a szilárd öntudat, az identitás

Az Országgyűlés elnöke szerint a jövőben megerősödnek és felemelkednek azon nemzetek, államok, szövetségek és földrészek, amelyeknek van szilárd értéktudatuk és nemzeti identitásuk, ugyanakkor gyengülni, hanyatlani fognak mindazok, amelyek nem rendelkeznek ezekkel a társadalmaikat szorosan összefűző értékekkel.

Forrás: MTI2021. 11. 03. 21:55
KVR Lszl
Debrecen, 2021. oktber 28. Kvr Lszl, az Orszggyls elnke beszdet mond a debreceni knyvnyomtats megkezdsnek 460. vforduljn rendezett nnepsgen Debrecenben, a Klcsey Kzpontban 2021. oktber 28-n. A hzelnk szellemi honvdelemnek nevezte a 16. szzadi magyar nyelv knyvnyomtatst. Kzlte: 1561-ben "fldrsznkn mg olyan idk jrtak, hogy amit az eurpai trtnelem s politika elvett a magyarsgtl, azt az eurpai kultra igyekezett visszaadni". MTI/Vajda Jnos Fotó: Vajda János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László erről szerdán, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés politikai ügyek és demokrácia bizottságának kétnapos ülésén mondott nyitóbeszédében beszélt.

A Parlament felsőházi termében rendezett tanácskozást megnyitva a házelnök kiemelte: a magyarok nagyra értékelik az Európa Tanácsnak a nemzeti önazonosság és a nemzeti kisebbségek jogvédelme terén végzett munkáját.

Hiszünk abban, hogy a XXI. században a nemzeti identitás egyre inkább felértékelődő versenyképességi tényezővé válik világszerte 

– fogalmazott. A nemzeti identitás ügye nem pusztán az egyes európai nemzetek ügye, hanem Európa egyik legfontosabb ügye, amelyet a 47 tagállamból álló, több mint nyolcszáz millió európai ember – és azon belül több mint százmillió nemzeti kisebbséghez tartozó európai ember – érdekeiért küzdő Európa Tanácsnak is képviselnie kell – tette hozzá. Kövér László felidézte: november 17-én zárul a magyar elnökség periódusa az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában. Mint mondta, a záruló elnökség egyik kiemelt prioritása a nemzeti kisebbségek hatékony védelmének előmozdítása volt. 

Ennek részeként négy kisebbségvédelmi rendezvényt rendeztek, ráirányítva az Európa Tanács közösségének figyelmét az ügy fontosságára.

Hozzátette: ez idő alatt hirdették ki a magyar elnökség strasbourgi nyilatkozatát is, amely deklarálja a nemzeti kisebbségek alapvető jogait Európa békéjének és stabilitásának biztosításához, és konkrét javaslatokat fogalmaz meg az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A magyar elnökség további prioritásaként említette a vallásközi párbeszéd témáját, amelyben a tolerancia kérdéskörére helyezték a hangsúlyt, valamint az üldözött keresztények sorsára hívták fel a figyelmet, míg a jövő generációiról szólva a gyermekjogokra, valamint a tradicionális családi értékek védelmére fókuszáltak.

Hozzátette: a jövő kihívásainak témája kapcsán az igazságszolgáltatás digitalizációjának előmozdítására, a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek biztonságos kiaknázására és a kiberbűnözés visszaszorítására helyezte a hangsúlyt a magyar elnökség, míg a környezetügy középpontjában az európai tájvédelem, az élőhelyek védelme, az egészséges környezethez való alapvető jog és a fenntartható fejlődés állt.

A környezetvédelem fontossága túlmutat az országhatárokon és kontinenseken, így globális összefogásra van szükség az egészséges és élhető környezet megóvása érdekében 

– jegyezte meg az Országgyűlés elnöke.

Kövér László ugyanakkor nehezményezte, hogy a kontinens jövőjéről gondolkodva az Európai Unió önkényesen a saját határaira szűkítette a közös gondolkodás lehetőségét.

– Meggyőződésem, hogy egyetlen európai államot sem szabad kihagyni a jövőnkről szóló egyeztetésekből, ezért különösen fontosnak tartom, hogy az Európa Tanács összes tagállama részt vehessen a folyamatban, különösen a nyugat-balkáni államok, amelyek már évek óta járják az európai uniós integráció meglehetősen göröngyös útját. Bízom benne, hogy egyetértenek velem, és támogatják javaslatomat – jelentette ki a házelnök.

Hangot adott azon meggyőződésének is, hogy Európa sorsdöntő évtized előtt áll, hiszen a ma kormányainak, parlamentjeinek döntései alapjaiban határozhatják meg gyermekeink és unokáink életfeltételeit egész földrészünkön.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a debreceni könyvnyomtatás megkezdésének 460. évfordulóján. Fotó: MTI/Vajda János

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.