Orbán: Öt sikertörténet találkozott a V4–Dél-Korea-csúcson

A közép-európai gazdaságok is szép éveket tudhatnak maguk mögött, és szép kilátásaik vannak, Dél-Korea pedig a világbajnokok közé tartozik a növekedés és a technológiai fejlődés tekintetében – fogalmazott csütörtökön Orbán Viktor a V4 és Dél-Korea csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón. Mun Dzse In dél-koreai államfő hangsúlyozta, nyitott gondolkodással a visegrádi vezetők megmutatták a V4-es együttműködés erejét.

2021. 11. 04. 13:49
HEGER, Eduard; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; MUN Dzse In; BABIS, Andrej
V4-Dél-Korea-csúcstalálkozó Budapesten Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt öt évben a visegrádi négyek (V4) és Dél-Korea közötti kereskedelmi forgalom negyven százalékkal nőtt, és reméljük, hogy az együttműködés a gazdaságon túlmutatóan tudományos és technológiai területekre is ki fog majd terjedni – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a V4 és Dél-Korea csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön a Várkert Bazárban. A magyar kormányfő kiemelte: 

Öt sikertörténet találkozott itt, Budapesten. A közép-európai gazdaságok is szép éveket tudhatnak maguk mögött, és szép kilátásaik vannak, Dél-Korea pedig a világbajnokok közé tartozik a növekedés és a technológiai fejlődés tekintetében.

Orbán Viktor fogadja a Várkert Bazárnál Mun Dzse Int. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök tudatta, a találkozón megkérték a koreai elnököt, hogy kövesse figyelemmel a V4-ek legnagyobb közös gazdasági vállalkozását, a V4 gyorsvasút megépítését. Jelezte: egy nyolcszáz kilométer hosszú vasútipálya-beruházásról van szó, a négy fővárost kötnék össze gyorsvasúttal, és a 12 órás menetidőt akarják ötórásra csökkenteni. Reményét fejezte ki, hogy ez a beruházás felkelti a koreai ipar érdeklődését is.

Nyitott gondolkodás jellemzi a V4-eket

Mun Dzse In a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az együttműködés a V4 és Dél-Korea között egyre inkább erősödik, és az országok vezetői elkötelezettek, hogy még szorosabbá tegyék a kapcsolatokat. Mint azt hangsúlyozta,

nyitott gondolkodással a visegrádi vezetők megmutatták a V4-es együttműködés erejét.

Úgy vélte, sok a hasonlóság a visegrádi térség és Dél-Korea között, a hidegháború után a gyors demokratizálódás, gazdasági fejlődés volt jellemző mindkét helyen. 

– Béke és harmónia határozza meg a kapcsolatokat a V4 és Dél-Korea között, a visegrádi csoport Dél-Korea számára fontos kereskedelmi partner, befektetési célpont, sok jelentős dél-koreai cég van itt jelen

– mutatott rá.

Borítékolva van a növekedés

Mun Dzse In részt vett a V4–Korea üzleti fórumon is, ahol hangsúlyozta: Dél-Korea és Magyarország megerősítette az egymás iránti bizalmat, a két ország sok mindenben tud együttműködni, ami segíthet a világjárványt követő gyorsabb újjáépítésben is. Kiemelte: tavaly a járvány ellenére is erősödött a kétoldalú kereskedelem, és idén is jelentős növekedés várható.

– Az együttműködés a visegrádi négyekkel pedig azért fontos, mert hídszerepet töltenek be Európa felé, ezért Korea szeretne a továbbiakban is szorosan együttműködni a térség országaival

– tette hozzá. Felidézte: 1989-ben Jászfényszarun elindult a Samsung televíziógyára, ez volt a kezdete a gazdasági partnerségnek a V4 és Dél-Korea között. Azóta ez az üzem globális termelési bázissá vált, egész Európába exportálnak innen, és a helyi lakosság nagy részét foglalkoztatja a cég – mutatott rá. Jelezte azt is, hogy fontos dél-koreai autóipari bázisok jöttek létre Csehországban és Szlovákiában.

Mun Dzse In szerint a V4 és Dél-Korea hatékonyan működhet együtt az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok gyártásában, a járvány után fontossá váló digitális és zöldiparágakban, az egészségiparban, továbbá koreai cégek jelentős infrastrukturális beruházásokban vesznek részt a visegrádi országokban.

Közölte: hét dokumentumot írtak alá, amelyekkel elmélyítik az együttműködést, csütörtökön pedig V4–Korea-csúcstalálkozót tartanak, amely jó lehetőség lesz a jövőbeli kapcsolatépítés kialakítására.

Borítókép: Mun Dzse In, Orbán Viktor, Andrej Babis, Eduard Heger és Mateusz Morawieczki a budapesti V4–Dél-Korea-csúcstalálkozón (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.