Több állam is felszólította Minszket, hogy vessen véget a válságnak

Az Egyesült Államok és több európai ország szerint a Lukasenka-rezsim fenyegetést jelent a régiós stabilitásra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 12. 8:28
null
Kuznica, 2021. november 8. A lengyel nemzetvdelmi minisztrium ltal kzreadott videofelvtelrl ksztett kpen migrnsok a lengyel-fehrorosz hatr fehrorosz oldaln, a lengyelorszgi Kuznica kzelben 2021. november 8-n. A lengyel hatrnl sszegylt nagy ltszm migrnscsoport megkezdte erszakos behatolsi ksrlett Fehroroszorszgbl Lengyelorszgba s az Eurpai Uniba, de a lengyel biztonsgi erk kzlsk szerint a helyzetet ellenrzsk alatt tartjk. MTI/EPA/Lengyel nemzetvdelmi minisztrium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös közleményben szólította fel csütörtökön Belaruszt az Egyesült Államok és több európai ország, hogy vessen véget a belarusz–lengyel határnál kialakult migránsválságnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követően közzétett felhívásban az aláíró országok – az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Észtország, Franciaország, Írország, Norvégia és Albánia – egyúttal azt vetik a minszki vezetés szemére, hogy 

a menedékkérőket saját politikai céljaira használja fel, nem törődve a határon feltorlódott emberek életével és egészségével.

A közleményben leszögezik: Minszk ezzel a tevékenységével destabilizálni akarja a szomszédos országait, illetve az Európai Unió külső határait annak érdekében, hogy elvonja a figyelmet a Lukasenka-rezsim által elkövetett jogsértésekről.

Ez a taktika csupán rávilágít arra, hogy a rezsim fenyegetést jelent a régiós stabilitásra 

– áll a közleményben, amelyben egyúttal arra is felszólítják a fehérorosz hatóságokat, tegyék lehetővé a nemzetközi segélyszervezetek bejutását a határ menti térségbe, s biztosítsák az ott lévő emberek megfelelő ellátását.

Az Európai Unió már korábban azt vetette Belarusz szemére, hogy a migránsok határra szállításával az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

A Belarusszal szomszédos uniós országok határán, ahová az év eleje óta nagy számban érkeznek ázsiai és afrikai migránsok, november 8-án vált különösen feszültté a helyzet. Több ezer ember közelítette meg a lengyel határt a fehérorosz oldalról, fegyveres egyenruhások kíséretében, és kisebb-nagyobb csoportokban a szögesdrót határkerítést áttörve próbálnak lengyel területre jutni.

Borítókép: A lengyel nemzetvédelmi minisztérium által közreadott képen migránsok a lengyel–belarusz határ belarusz oldalán, a lengyelországi Kuznica közelében 2021. november 8-n (Fotó: MTI/EPA/Lengyel nemzetvédelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.