Előre hozott választásokat jósolnak az olasz sajtóban

Mario Draghi miniszterelnök bejelentette, szívesen beülne a köztársasági elnöki székbe.

Jánosi Dalma (MWH Róma)
2021. 12. 23. 13:48
DRAGHI, Mario
Róma, 2021. december 22. Mario Draghi olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót Rómában 2021. december 22-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmas és jelentős belpolitikai fordulatokra lehet számítani Olaszországban 2022-ben. Januárban véget ér Sergio Mattarella köztársasági elnök hétéves mandátuma, az azonban még bizonytalan, hogy ki kerül az elkövetkező hét évre a Quirinale elnöki palotába.

Mario Draghi miniszterelnök szerdán megtartotta évértékelő sajtótájékoztatóját, amelyen utalást tett arra, hogy ha szükséges, akkor a jövőben államfőként szolgálja az országot.

Hangsúlyozta, a kormány tevékenysége a miniszterelnök személyétől függetlenül folytatódhat. Kitért arra is, hogy ha a pártok nem tudnak majd egyhangúlag dönteni az államfő személyéről, akkor az a jelenlegi egységkormány támogatottságát is kérdőre vonja.

Sajtófeltevések szerint Mario Draghinak komoly kihívást jelentett az igen eltérő világnézetet valló politikai csoportok egységben tartása és irányítása.

A miniszterelnök bejelentése után rögtön elkezdődtek a találgatások, hogy Draghi távozása esetén ki ülhet majd a megüresedő kormányfői székbe. 

Sajtókommentek szerint Mario Draghi köztársasági elnökké választása könnyen előre hozott parlamenti választásokat is eredményezhet.

Az ellenzéki Olaszország Fivérei elnöke, Giorgia Meloni szerint tarthatatlan, hogy az olaszok nem dönthetnek saját sorsukról, a politikusok mindent megtesznek, hogy távol tartsák az urnáktól a szavazópolgárokat. Meloni a közelmúltban hangsúlyozta, a jobbközép erőknek ez alkalommal jó esélyük van arra, hogy patrióta államfőt választhassanak. A jobbközép szövetségesek Silvio Berlusconit látnák legszívesebben a köztársasági elnöki funkcióban.

A 2022-es választások lehetőségét azonban többen is elutasítják a kormánytagok közül. A Giuseppe Conte vezette Ötcsillag Mozgalom zuhanó népszerűsége miatt elkerülné az előre hozott parlamenti voksolást, és Berlusconi jelölését sem támogatja. A baloldali Demokrata Párt vezetője, Enrico Letta egyelőre nem fedi fel jelöltjei nevét. A korábban már több alkalommal a mérleg nyelvét jelentő Matteo Renzi, az Élő Itália tömörülés elnöke is a folytonosság híve. Kérdés azonban, hogy ki lenne az a komoly tekintélynek örvendő politikus, aki Draghihoz hasonlóan alkalmas arra, hogy stabilitást és összhangot teremtsen a folyton marakodó felek között.

Az olasz állampolgárok abban reménykednek, hogy Sergio Mattarella elfoglalja a következő hét évben is a köztársasági elnöki széket. Ennek kevés a lehetősége, mivel az államfő már ellátogatott Ferenc pápához, hogy hivatalosan is búcsút vegyen a pápai állam diplomáciai testületétől és a szentatyától.

Amennyiben a jövő évben mégis visszaadják a szót a szavazó állampolgároknak, akkor számottevő sikereket érhet el a jobbközép koalíció. A legfrissebb felmérések szerint a jelenlegi kormánykoalíció részét képező jobbközép pártok, a Liga és a Hajrá, Olaszország!, valamint az ellenzéki Olaszország Fivérei közösen megszerezhetik a szavazatok 47 százalékát. A baloldali erők támogatottságát ezzel szemben 41 százalékra becsülik.

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót tart Rómában 2021. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.