Hétfőn folytatják az iráni atomalku-tárgyalásokat

A legfőbb téma az Egyesült Államok esetleges megállapodásba való visszatérése lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 23. 15:30
GROSSI, Rafael; AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein
Teherán, 2021. november 23. Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter (j) és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) fõigazgatója megbeszélést folytat Teheránban 2021. november 23-án. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői december 27-én Bécsben találkoznak, hogy megvitassák a 2015-ös nukleáris megállapodás jövőjének lehetséges újabb forgatókönyveit – tájékoztatott rövid közleményében az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

Mint közölték, az Iránnal foglalkozó, az iráni atomprogram miatt meghozott szankciók feloldását szabályozó közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) végrehajtását ellenőrző vegyes bizottság megvizsgálja majd a megállapodás végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket.

Az EU külügyi szolgálatának közleménye hangsúlyozza, a hétfői egyeztetés napirendjén szerepel annak megvitatása is, hogy milyen esélyei vannak az Egyesült Államok esetleges visszatérésének az atomalkuról szóló megállapodáshoz.

Irán 2015-ben egyezett meg − uniós közvetítéssel − az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt kívánta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Donald Trump korábbi amerikai elnök többször kikelt a megállapodás ellen, és 2018 májusában egyoldalúan kiléptette országát a többhatalmi atomalkuból, mondván, az nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is.

Borítókép: Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója megbeszélést folytat Teheránban 2021. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.