időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Megreformálná a schengeni szabályokat az Európai Bizottság

MTI
2021.12.14. 20:45
Megreformálná a schengeni szabályokat az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kedden javaslatot nyújtott be a schengeni határellenőrzési szabályok megújítására annak biztosítása végett, hogy a belső határellenőrzéseket továbbra is csak végső megoldásként lehessen alkalmazni.

A testület javaslatának értelmében, ha valamely tagállam úgy határoz, hogy előre látható fenyegetésekre válaszul meghosszabbítja az ellenőrzéseket, először azt kell értékelnie, hogy nem megfelelőbbek-e olyan alternatív intézkedések, mint a célzott rendőrségi ellenőrzések és a megerősített rendőrségi együttműködés. A hat hónapot meghaladó meghosszabbításokra vonatkozóan kockázatértékelést kell végezni, az ideiglenes intézkedések időtartama nem haladhatja meg a két évet.

Az Európai Bizottság a határellenőrzési reformtervezetben lehetővé kívánja tenni a közös határ közelében feltartóztatott illegális migránsok egyik tagállamból a másikba történő átadását. A testület javaslata megnyitná annak a lehetőségét, hogy egy tagállam az illegális bevándorlókat visszaküldhesse abba a szomszédos tagállamba, ahonnan érkeztek, ahelyett, hogy a származási/küldő országába küldené vissza őket, ahogyan ez a jelenlegi szabályok szerint történik.

Az EU végrehajtó szerve emellett további intézkedéseket javasol az uniós menekültügyi és visszaküldési szabályokon belül, annak tisztázására, hogy a tagállamok – az alapvető jogok maradéktalan tiszteletben tartása mellett – hogyan reagálhatnak ilyen helyzetekben. Ez magában foglalja annak lehetőségét, hogy a menedékjog iránti kérelmek nyilvántartásba vételi határidejét legfeljebb négy hétre hosszabbítsák meg, valamint az orvosi esetek kivételével az összes menedékjog iránti kérelmet a határon vizsgálhassák meg. Továbbra is garantálni kell a tényleges hozzáférést a menekültügyi eljáráshoz, és a tagállamoknak biztosítaniuk kell a segítséget nyújtó humanitárius szervezetek számára is a hozzáférést. A tagállamoknak ezenkívül lehetőségük lenne arra, hogy a visszaküldések igazgatására irányuló szükséghelyzeti eljárást vezessenek be.

Borítókép: Magyar rendőrök figyelik a vajdasági oldalon tartózkodó migránsokat a magyar–szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.