„Messze a fény az alagút végén" – Hollandia bezár az ünnepekre

Hollandia az omikron terjedése miatt a lezárások mellett döntött az ünnepekre. Marco van dem Boomgard, egy hágai éttermet működtető vállalkozó szerint anyagi és érzelmi szempontból is kihívást jelent elfogadni az újabb és újabb korlátozásokat. Mint azt a holland férfi lapunknak elmondta, az országban a harmadik dózis kampányát jelentősen hátráltathatja, hogy rekordalacsony a közbizalom a Rutte-kormány iránt.

2021. 12. 21. 20:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen a karácsony és az újév is másképp telik idén. Vállalkozó vagyok, éttermet működtetek, nem lehetünk nyitva. A koronavírus-helyzetnek magától értetődő hatása van az életünkre, és nem csak anyagi értelemben. Nem utazhatunk az ünnepek alatt, és családtagokat sem igazán fogadhatunk.

Szomorúnak látom a helyzetet, messze még a fény az alagút végén 

mondta a Magyar Nemzetnek Marco van dem Boomgard, aki magyar éttermet működtet a hollandiai Hágában. A vállalkozót arról kérdeztük, miképp éli meg, hogy a holland kormány nemrég zárlatot rendelt el az ünnepek idejére: a Benelux államban a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak, az éttermek pedig csak elviteles módban működhetnek. Az iskoláknak január 9-ig szintén kötelező zárva tartaniuk. Hollandiában e sorok írásakor még csökken a napi esetszám, ám a hágai kormány arra számít, hogy a karácsonyt követő héten válik az omikron a meghatározó vírusvariánssá, ez indokolta a zárlat elrendelését is. 

„Szerencsére úgy tűnik, hogy az oltottak körében az omikron nem okoz súlyos megbetegedést. Hollandiában, akárcsak máshol a világon, szintén ez a tapasztalat eddig. Viszont ennek egy sajátos következménye, hogy nehezebb elfogadni a korlátozó intézkedéseket”

vélekedett Marco van dem Boomgard, aki elmondása szerint nincs túl jó véleménnyel a holland kormány következetlen intézkedéseiről. Mint arra emlékeztet, a mostani zárlatot megelőző szigorításokkor a legtöbb üzletnek és étteremnek már délután ötkor be kellett zárnia. – Felmerülnek az emberben kérdések, hogy pontosan kik mennek étterembe délután öt előtt. Vagy miért veszélyesebb egészségügyi szempontból öt után, de még a társadalmi távolságtartást betartva nyitva lennünk? – szemléltette az aggályait. 

A férfit a harmadik oltásokkal kapcsolatos holland kampányról is kérdeztük. Mint azt lapunk figyelmébe ajánlotta, a teljes átoltottságban Hollandia jó adatokat produkál, jelenleg a lakosság közel hetvenöt százaléka teljes védettséget élvez. Ennek ellenére Van dem Boomgard szerint arra lehet számítani, hogy a harmadik oltást felvevők aránya nem éri majd el ezt az arányt. 

„A kormányba vetett bizalom rekordalacsony, az emberek nem bíznak a járványintézkedésekben, ez pedig kihatással van a megerősítő oltások felvételére”

mondja, utalva a Hart van Nederland közvélemény-kutató intézet múlt heti felmérésére, amely szerint a megkérdezett hollandok 82 százaléka alig vagy egyáltalán nem bízik a liberális kormányfő, Mark Rutte frissen bemutatott koalíciós programjában. Utóbbi értelmében az új hágai kormány az egészségügy megerősítésébe is jelentős összegeket fektetne. 

A holland oltási kampánnyal kapcsolatban szintén szembetűnő, hogy az mindössze két-három héttel ezelőtt, már javában a negyedik hullám idején vette kezdetét. 

Holland riportalanyunk emlékeztet rá, hogy az ezt megelőző oltási kampány is legutolsóként Hollandiában rajtolt el az EU-s országok közül.  Erről beszélek, amikor azt mondom, hogy az elvárhatónál gyengébb a válságkezelés vélekedik Marco van dem Boomgard, beszélgetésünkkor azt a pozitívumot is hozzátéve, hogy a hollandiai vállalkozók állami támogatásban részesülnek az extrém helyzet miatt. Ennek mértéke mindenesetre jócskán elmarad attól, mint amekkora a bevétel békeidőkben lenne, figyelmeztet. 

Borítókép: Turisták Amszterdam belvárosában december elején. A karácsonyi ünnepekre bezár Hollandia (Forrás: EPA/Olaf Kraak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.