Oltásellenesek merényletet terveztek a szászországi kormányfő ellen

A koronavírus-járvány elleni szigorításokkal párhuzamosan az elégedetlenek hangja is erősödik Németországban. A rendőrség információi alapján az elmúlt napokban egy szélsőjobboldali, oltásellenes csoport merényletet tervezett a szászországi tartományi kormányfő ellen, szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy terrorista akciók sorozata kezdődhet az országban.

2021. 12. 15. 16:03
null
Drezda, 2021. november 22. A drezdai adventi vsr bezrt standjai 2021. november 22-n. A koronavrus-jrvny folyamatosan roml adatai miatt Szszorszgban trltk a karcsonyi vsrokat. MTI/AP/DPA/Robert Michael Fotó: Robert Michael
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Razziát hajtott végre a rendőrség tegnap Szászországban, ahol információik szerint szélsőjobboldali oltásellenesek arra készültek, hogy meggyilkolják a német tartomány kormányfőjét, Michael Kretschmert. Legelőször a ZDF német közszolgálati televízió adott hírt egy összeesküvésről a múlt héten, amely a német tartomány több képviselője ellen irányult. A jelentés szerint 

a körülbelül száz tagból álló drezdai csoport a Telegram internetes platformon beszélt a tervekről, és az üzeneteikből az derült ki, hogy élesfegyverek és számszeríjak is a birtokukban lehetnek.

„Szükség esetén még akár fegyveres erő bevetésével” is fellépnének a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokkal szemben – közölte a ZDF a szélsőséges csoport hangüzeneteire hivatkozva.

A német kormány nemrég kilátásba helyezte, hogy Ausztria mintájára kötelezővé tenné a vírus elleni oltás beadatását. Továbbá arról döntött, hogy szigorítja a járványügyi intézkedéseket az országban, elsősorban az oltatlanokkal szemben. A lakosság ezen részének így tilos közösségi helyekre mennie, például moziba vagy étterembe, ráadásul kizárólag a mindennapi szükségleti cikkeket értékesítő üzletekben vásárolhatnak az érintettek. A tartományok saját hatáskörben pedig további döntéseket is hozhattak, így Michael Kretschmer egyike volt azoknak a tartományi vezetőknek, akik betiltották a karácsonyi vásárokat is. A lépést az indokolta, hogy 

a német tartományok közül Szászországban a legalacsonyabb az átoltottság és ezzel együtt az egyik legmagasabb a fertőzöttségi ráta.

A tartomány lakosságának kevesebb mint hatvan százaléka kapta meg mindkét oltását, a fertőzések hétnapos előfordulási aránya százezer lakosra nézve pedig ezerhez közelít Szászországban.

A Csehországgal és Lengyelországgal határos keleti tartományban az utóbbi időben számos illegális tüntetést tartottak az oltásellenesek, akik a „Freie Sachsen” (Szabad Szászország) nevű csoport tagjai. A hatóságok által szélsőjobboldalinak minősített szervezet hétfői tiltakozása erőszakba torkollt: rárontottak két újságíróra és két rendőrt is megsebesítettek. Országszerte felháborodást okozott az az eset is, hogy december elején fáklyákkal vonultak a szászországi egészségügyi miniszter, Petra Köpping grimmai otthona elé. 

– Nem fogjuk tűrni, hogy egy csapat szélsőséges megpróbálja ráerőltetni az akaratát az egész társadalomra. A mi demokráciánk készen áll arra, hogy megvédje magát

– utalt a szélsőjobboldali szerveződésre Olaf Scholz német kancellár szerdán a német szövetségi parlamentben. 

– Különös gondot fogok fordítani a szabad, demokratikus alaprendünket leginkább fenyegető veszély, a szélsőjobboldal elleni küzdelemre – közölte megválasztása után az új kormány belügyminisztere, Nancy Faeser is. 

Az egyik leginkább elismert német terrorizmus-szakértő, Peter Neumann szerint nem lehet kizárni, hogy a járványlassító intézkedéseket és a tervezett általános oltási kötelezettséget elutasító körök még tovább radikalizálódnak. A kutató hangsúlyozta, hogy ugyan eddig is történtek összetettebb támadások, az új jelenség, hogy ezek a csoportosulások a jogos ellenállás képviselőiként tekintenek magukra, ami a terrorizmus „előszobája”. 

– Előfordulhat, hogy néhány hónap múlva valóban terrorista akciók sorozatáról kell beszélnünk

– idézte az MTI Peter Neumannt. 

Sebastian Fiedler politikus és rendőrségi nyomozó pedig arról nyilatkozott a Bild című német napilapnak, hogy körülbelül 15-20 ezerre becsülik azoknak a számát, akik erőszakot is bevetnének, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az egészségügyi korlátozásokkal szemben.

Borítókép: A szászországi főváros, Drezda adventi vásárjának bezárt standjai (Fotó: MTI/AP/DPA/Robert Michael)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.