Óriási inzultus – az EU-ból csak Magyarországot hagyták ki

Joe Biden szerint a demokráciát veszélyeztető kihívásokkal szembesül a világ.

2021. 12. 09. 17:56
BIDEN, Joe
Arlington, 2021. november 29. Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus dél-afrikai mutációjának, az omikronnak a terjedését megfékezõ intézkedésekrõl a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében 2021. november 29-én. MTI/EPA/Bloomberg/Oliver Contreras Fotó: Oliver Contreras
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős és nyugtalanító kihívásokkal szembesül ma a világban a demokrácia, amely azonban képes a megújulásra és saját hibáinak kijavítására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a csütörtökön kezdődött kétnapos online demokrácia-csúcstalálkozó megnyitóján a washingtoni Fehér Házban. Megnyitóbeszédében Biden kifejtette: az autokrata vezetők szerinte azzal igazolják elnyomó intézkedéseiket, hogy azok révén hatékonyabban lehet szembeszállni a mai kor kihívásaival. Elismerte, hogy az Egyesült Államoknak is lankadatlanul küzdenie kell azért, hogy mindig szem előtt tartsa a demokratikus eszményeket. Hangsúlyozta, hogy a demokráciát támogató nemzetközi közösségnek ki kell állnia azon értékek mellett, amelyek összekötik a tagjait, azaz a jogállamiság, a szólásszabadság, a gyülekezési szabadság, a sajtószabadság és a vallásszabadság mellett.

Az amerikai elnök több mint száz ország politikai vezetőjét és civil társadalmi képviselőket hívott meg a virtuális rendezvényre,

a megnyitóbeszédében elhangzott üzenet így bizonyára azon országok vezetőinek szólt, amelyek nem kaptak meghívást, így az Európai Unió tagállamai közül egyedüliként Magyarország, illetve többek között Kína, Oroszország és a NATO-szövetséges Törökország.

Felháborodást keltett viszont Pekingben, hogy Biden meghívta Tajvant, amelyre Kína saját területe részeként tekint. A washingtoni kínai és orosz nagykövet közös véleménycikket publikált a The National Interest nevű konzervatív magazinban, amelyben hidegháborús mentalitással vádolták meg a Biden-kormányzatot, amely „ideológiai konfliktusok és politikai repedések” felé vezetheti a világot.

Tajvan meghívása nyilvánvaló provokáció

– mondta lapunknak Kiss István. A Danube Institute ügyvezető igazgatója úgy látja, bár a demokrata párti amerikai kormányzat a multilaterális együttműködéseken és az emberi jogokon alapuló amerikai diplomáciához való visszatérést hangoztatja, Kínával és Oroszországgal szemben az előző, republikánus elnök, Donald Trump külpolitikája érvényesül továbbra is. – Kína felemelkedése elkerülhetetlen, erre még egy demokrata kormánynak is határozottan reagálnia kell – hangsúlyozta a szakértő.

A Közel-Keletről egyedül Izrael és Irak kapott meghívást, az Egyesült Államok regionális szövetségeseinek számító Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek viszont hiányoznak a névsorból.

A cinikusok szerint nem merték csak Izraelt elhívni, mert rossz üzenet lett volna

– jegyezte meg Kiss István. Szerinte a Közel-Keletet tekintve is folytatólagos az amerikai külpolitika: noha erősödnek az antiszemita hangok a Demokrata Pártban, Izraelt nem hagyja magára az Egyesült Államok.

Bár Joe Biden korábban Magyarországot és Lengyelországot is sokat bírálta, utóbbit végül meghívta a demokráciacsúcsra. Kiss István szerint Lengyelország sokkal kevésbé megkerülhető az Egyesült Államokban élő nagyszámú lengyel származású állampolgár, illetve Lengyelország Európában elfoglalt stratégiai helye miatt.

Magyarország kihagyása óriási inzultus az elnök részéről. Nem akarja erősíteni a magyar kormánypártot, ezért nem kaptunk meghívást

 – magyarázta a szakértő. – Jól látható, hogy nem hívták meg azokat az országokat, amelyek vezetői jó kapcsolatot alakítottak ki az előző elnökkel, Donald Trumppal. Nem szorulunk rá arra, hogy bárki ilyen érettségi vizsga jelleggel bírálgassa a magyar demokrácia állapotát – fogalmazott korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az amerikai kormányzat számos olyan afrikai, ázsiai, európai és latin-amerikai országot hívott meg a ma kezdődött csúcstalálkozóra, amelyeket láthatólag előrébb rangsorolt a képzeletbeli demokrácia-ranglétrán, mint Magyarországot: példaként említhető Angola, Botswana, Dél-Afrika, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Malawi, Mexikó, Moldova, Mongólia, Pakisztán, Panama vagy éppenséggel Ukrajna.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus dél-afrikai mutációjának, az omikronnak a terjedését megfékező intézkedésekről a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében 2021. november 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Oliver Contreras)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.