Ottawa kompenzálná az őslakosokat

Akár több tíz milliárd dollárt is fizethet Trudeau kormánya a károsultaknak.

2021. 12. 14. 16:00
XAVRI SZENT FERENC
Betty Deer, egy túlélõ volt növendék. MTI/AP/The Canadian Press/Graham Hughes Fotó: Graham Hughes Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Graham Hughes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ottawa mintegy negyvenmilliárd kanadai dollár (31 milliárd amerikai dollár) kártérítést ígért azoknak a bennszülött gyerekeknek és családoknak, akik hátrányos megkülönböztetést szenvedtek el a bentlakásos iskolába való kényszerű áthelyezések miatt. 

Úgy tudni, az összeget a bennszülött gyerekeknek szánt jóléti rendszer hosszú távú reformjainak finanszírozására fordítják majd.

Marc Miller, az őslakosokkal fenntartott kapcsolatokért felelős miniszter újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a negyvenmilliárd kanadai dolláros összeg még nem végleges. Rámutatott ugyanis, hogy a kanadai kormány és az őslakos csoportok vezetői között jelenleg is folynak olyan egyeztetések, amelyek megváltoztathatják azt, hogy a kormány végül mennyi pénzt kínál. 

– Ezeknek a változtatásoknak az a céljuk, hogy megbizonyosodjunk arról, nem történik meg még egyszer az, hogy a gyerekeket elválasztják a családjuktól 

– jegyezte meg a politikus. 

– A pénz nem pótol mindent, de jelzi, hogy a gyógyulás útján haladunk 

– mondta RoseAnne Archibald, az egyik, őslakosokat képviselő csoport vezetője. Hozzátette: – A javasolt kompenzációs csomag nagysága mutatja, hány gyermekünket szakították el családjuktól és közösségüktől. 

Kanadában idén májusban bombaként robbant a hír, miszerint Brit Kolumbiában, Kamloops városában egy volt iskola területén 215 jelöletlen sírt találtak, amelyek többségében őslakos indián gyerekek voltak eltemetve. Júniusban pedig Kanada Saskatchewan tartományának délkeleti részén, az egykori Marieval indián bentlakásos iskola területén több mint hétszáz jelöletlen sírt találtak. A hír megdöbbentette a kanadai társadalmat. 

– Keresztényként mélységesen csalódnom kellett a katolikus egyház mostani, illetve az elmúlt években képviselt álláspontja miatt. Elvárjuk, hogy az egyház vállaljon felelősséget az ügyben játszott szerepéért

– nyilatkozta Justin Trudeau miniszterelnök júniusban.

A katolikus egyház által fenntartott bentlakásos intézményeket ugyanis az őslakosok asszimilációja érdekében hozták létre több mint száz évvel ezelőtt, és csak 1990-ben törölték el azokat. Az iskolarendszer célja az volt, hogy integrálja az őslakos gyerekeket a kanadai társadalomba, és megszüntesse az akkori állami tisztviselők által csak indiánproblémának nevezett jelenséget. Úgy tudni, a XIX. század végén nagyjából másfél száz hasonló létesítmény nyílt a kanadai kormány megbízásából. Ilyenkor a gyerekeket erőszakkal különválasztották szüleiktől és testvéreiktől, megverték őket, mert beszéltek a saját nyelvükön, alultápláltak voltak, kényszermunkára kényszerítették őket, fizikai és szexuális bántalmazást szenvedtek el. Sajtóhírek szerint az év elején a Vatikán közölte, Ferenc pápa beleegyezett, hogy Kanadába látogat, hogy segítse a megbékélési erőfeszítéseket. A hivatalos dátumot azonban nem jelentették be, és a pápa hivatalosan nem kért bocsánatot az egyház szerepéért, annak ellenére, hogy a kanadaiak többször is felszólították erre.

Borítókép: Betty Deer, egy volt növendék a kanadai Québec tartományban fekvő Kahnawake Xavéri Szent Ferenc-templom előtt (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Graham Hughes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.