Peking következményekre figyelmeztet a diplomáciai bojkott miatt

Egyre több ország jelenti be, hogy nem küldenek diplomáciai képviselőket a téli olimpiai játékokra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 09. 11:04
A 2022-es pekingi téli olimpia emblémája az eseményt előkészítő bizottság pekingi székházának közelében, a Soukang Parkban 2021. december elsején (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej) Fotó: Roman Pilipej Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking csütörtökön következményekre figyelmeztette az Egyesült Államok hét elején bejelentett politikai bojkottjához csatlakozó országokat, amelyek a döntés értelmében nem küldenek diplomáciai képviselőket a jövő évi, téli olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai fővárosba.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „megfizetik elhibázott lépésük árát” azok az országok, amelyek politikai ügyet csinálnak a sportból.

A sportnak semmi köze a politikához. A téli olimpia nem a politikai pózolás színtere

 –jelentette ki Vang. A szóvivő továbbá arra szólította fel az érintett országokat, hogy az olimpia ügyének aláásása helyett inkább az olimpiai szellemet kellene egységesebb módon képviselniük.

A Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022. évi téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra az északnyugat-kínai Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen folyó „népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények” miatt. Kína rendszeresen cáfolja az emberi jogi sérelmekről szóló vádakat, és a terrorizmus elleni küzdelemmel indokolja a területen alkalmazott intézkedéseket.

Olaszország a hét elején, Franciaország pedig csütörtökön jelezte, hogy nem vesz részt a diplomáciai bojkottban. Új-Zéland, Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia azonban az Egyesült Államokhoz csatlakozva bejelentette, hogy nem küldenek diplomáciai képviselőket a jövő évi eseményre. A diplomáciai bojkotthoz csatlakozó országok mindegyike támogatásáról biztosította azonban a játékokra készülő sportolóit. Az Egyesült Államok a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó 

„népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények, valamint más emberi jogi visszaélések” miatt hirdetett politikai bojkottot. Boris Johnson brit miniszterelnök hozzátette: a játékok sportolói bojkottját nem támogatja.

A Kanadai Olimpiai Bizottság közleményében kifejtette: aggódnak a kínai problémák miatt, és megértik, hogy egy olimpia mindig kiemelt szerepet kap a világban a közvélemény figyelmének felkeltésére. A szervezet azt is hangsúlyozta, hogy a sportolói bojkott viszont csak árt a versenyzőknek, miközben az érdemi változásokra nincs hatással.

Az ausztrál sportolók indulását is megerősítette Scott Morrison miniszterelnök, bejelentését üdvözölte az ország olimpiai szervezete. 

Ausztrália nagyszerű sportnemzet, a sport és az egyéb politikai kérdéseket külön kell választani. Ezek két kormány közötti problémák

− nyilatkozta Morrison.

Az új-zélandi miniszterelnök-helyettes, Grant Robertson elmondta: országuk már októberben jelezte Kínának, hogy politikai okokból a kormány egyetlen tisztviselője sem utazik az ötkarikás játékokra februárban, illetve a paralimpiára márciusban.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a kérdéssel kapcsolatban korábban kifejtette: szervezete nem egy „szupervilágkormány”, az olimpiai játékok és a sportolói részvétel pedig „túlmutat a politikán”. Bach hangsúlyozta, hogy a NOB változatlanul „politikailag semleges” álláspontot képvisel, és a kormányok döntéseit tiszteletben fogja tartani.

Borítókép: a 2022-es pekingi téli olimpia emblémája az eseményt előkészítő bizottság pekingi székházának közelében, a Soukang Parkban 2021. december elsején (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.