Putyin és Biden virtuális csúcstalálkozót tart kedden Ukrajnáról

Az amerikai elnök a stratégiai stabilitásról, kiberbiztonsági és regionális kérdésekről is tárgyalni kíván.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 05. 9:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Virtuális csúcstalálkozót tart kedden Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök, amelyen az ukrajnai helyzetet, valamint a kétoldalú kapcsolatokat és a júniusi genfi találkozójukon történt megállapodás megvalósítását vitatják meg – közölte az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov a Reuters brit hírügynökséggel szombaton.

A két elnök a tervek szerint megvitatja az orosz csapatok ukrán határ mentén történő felvonultatását és más kérdéseket

– közölte egy nevének elhallgatását kérő, jól értesült amerikai illetékes is a brit hírügynökséggel. Biden a stratégiai stabilitásról, kiberbiztonsági és regionális kérdésekről is tárgyalni kíván. A csúcstalálkozó pontos időpontját nem tették közzé.

Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter hírszerzési jelentésekre hivatkozva pénteken kijelentette, hogy Moszkva feltehetően nagyszabású katonai offenzívára készül január végén, mivel több mint 94 ezer orosz katona vonult fel az ukrán határ térségében. 

– Biden hangsúlyozni fogja az ukrán határ mentén folytatott orosz katonai tevékenységekkel kapcsolatos amerikai aggodalmakat, és ismételten a támogatásáról biztosítja Ukrajna szuverenitását és területi épségét – közölte az amerikai vezető.

Biden januári hivatalba lépése óta a két vezető egy alkalommal találkozott személyesen, júniusban Genfben. Legutóbb – július 9-én – telefonon beszéltek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet stockholmi értekezlete szünetében tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akinek azt mondta, hogy súlyos következményei lesznek, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát.

Az orosz polgári légiforgalmi hatóság mindeközben szombaton közölte: 

magasságot kellett változtatnia a Fekete-tenger felett az Aeroflot orosz légitársaság Tel-Avivból Moszkvába tartó egyik járatának, hogy elkerülje az összeütközést a NATO egyik, CL–600 jelű felderítőgépével, amely keresztezte a polgári repülőgép kijelölt útvonalát.

A SU501 számú járatnak –  amelyen 142 utas tartózkodott – 600 métert kellett süllyednie pénteken, miután a légi irányítás figyelmeztette, hogy egy másik repülőgép keresztezi az útvonalát – közölte az Aeroflot. Később hozzátették, hogy az orosz gép pilótái látták a másikat, amikor hozzájuk a legközelebb elhaladt.

A Roszaviacija orosz légiforgalmi hatóság szerint egy CL-650 járatszámú másik, kisebb gépnek is – amely Szocsiból repült Szkopjéba a Fekete-tenger felett – változtatnia kellett az útvonalán. Az orosz hatóság azt nem közölte a Reuters hírügynökség szerint, hogy a felderítőgép melyik NATO-tagországhoz tartozott.

Az orosz védelmi minisztérium viszont közölte pénteken: a légierőnek harci gépeket kellett riasztania, hogy két amerikai katonai felderítőgép nyomába eredjenek a Fekete-tenger felett. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége egyelőre nem kommentálta az eseteket, amelyekről először az Interfax orosz hírügynökség számolt be. 

A Roszaviacija megjegyezte közleményében, hogy a NATO gépei az utóbbi időben gyakrabban hajtanak végre repülést a térségben, ami veszélyezteti a polgári gépeket, Moszkva ezért diplomáciai panaszt készül tenni.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök köszönti egymást a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk előtt 2021. június 16-án. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.