Szijjártó: Magyarország déli határának megvédése Törökországban kezdődik

A külügyminiszter szerint a V4-ek nélkül nem lett volna hatékony védekezés a 2015-ös migrációs hullám során.

2021. 12. 21. 13:07
null
Budapest, 2021. december 21. A V4 országok küldöttségeinek plenáris tárgyalása a V4+Törökország külügyminiszteri találkozón a Puskás Arénában 2021. ddecember 21-én. Jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3). MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi négyek együttműködésének egyik legnagyobb sikere, hogy sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvótát, és így megőrizhetjük szuverenitásunkat

– emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és V4-ek és Törökország külügyminisztereinek közös sajtótájékoztatóján. A miniszter azt is elmondta, hogy ennek a sikeres kiállásnak a jelentősége egyre nagyobb lesz, ugyanis jelenleg három irányú migrációs nyomás nehezedik Európára. Hozzátette: Afganisztánban hozzávetőlegesen 23 millió ember van veszélynek kitéve, így a közép-ázsiai országból Európa felé tartó bevándorlás növekedni fog. Ezért – mint mondta – fontos a szoros partnerség ebben a kérdésben, és hogy közösen elítéljünk minden migrációt ösztönző kísérletet. 

 Magyarország déli határának megvédése Törökországban kezdődik

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, majd kiemelte azt is, hogy az Európai Uniónak oda kell adni a korábban megígért hatmilliárd euró összegű támogatás a migráció megállítására. A miniszter megköszönte, hogy Ankara 50 rendőrt küldött Magyarország déli határához. 

Szijjártó Péter kifejtette azt is: a kormány élesen ellenzi, hogy az Európai Unió megkösse az úgynevezett poszt-cotonou-i megállapodást 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal, ugyanis az egyezmény „az ENSZ globális migrációs paktumának kistestvére”. Az EU-nak nem arról kellene megállapodnia Afrikával, hogy a helyiek hogyan jöjjenek a kontinensre, hanem arról, hogy miként maradhatnak a lakóhelyükön – tette hozzá a miniszter.

Mevlüt Çavuşoğlu, a török diplomácia vezetője úgy fogalmazott: a migráció kérdésében fokozatosan kapcsolatba kell lépni Afganisztán tálib vezetésével. Hangsúlyozta azt is, hogy a balkáni folyamatok nagy aggodalomra adnak okot, ugyanis egy stabil és fejlődő Balkán lenne fontos Európa számára. Hozzátette: az euroatlanti integrációt is támogatni kell. A tárcavezető megköszönte, hogy a V4-ek elősegítik Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz. 

Jan Lipavský új cseh külügyminiszter fontos és hagyományos együttműködési formátumnak nevezte a V4-csoportot. Emellett rámutatott, hogy Ankara kulcsszerepet játszik a migráció kérdésében, az illegális bevándorlás elleni küzdelemben. Mint mondta, a jövő év második felében a cseh EU-elnökségnek fontos lesz a Törökországgal való szoros kapcsolat. 

Ingrid Brocková szlovák külügyi államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni, hogy Afganisztán ismét terrortámadások és migrációs hullámok kiindulópontja legyen. Emellett pedig nyugtalanítónak nevezte a növekvő nyugat-balkáni feszültséget. Ugyanakkor kiemelte a tudomány és az atomenergia területén Ankarával folytatott együttműködési tárgyalások fontosságát.

A lengyel diplomácia vezetője, Zbigniew Rau egyebek mellett az EU nyugat-balkáni, Albánia és Észak-Macedónia bővítési folyamatának felgyorsítását sürgette, illetve a visegrádi államok és Törökország közötti gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket méltatta. Kiemelte a több mint hatszáz éves jó diplomáciai kapcsolatot Lengyelország és Törökország között, és reméli, hogy ez az együttműködés a jövőben is folytatódni fog. Megköszönte, hogy a jelen lévő országok felajánlották segítségüket a lengyel–belarusz határ védelmében, de mint fogalmazott, több mint húszezres katonai erőt küldtek a helyszínre, és egyelőre Lengyelország egyedül is elbír a határvédelemmel. 

Borítókép: a V4 országok küldöttségeinek plenáris tárgyalása a V4+Törökország külügyminiszteri találkozón a Puskás Arénában 2021. december 21-én. Jobbra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3). (MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.