időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

A német lakosok nem a klímavédelmet tartják a fő prioritásnak

Koren-Karczub Tímea
2022.01.03. 19:48
A német lakosok nem a klímavédelmet tartják a fő prioritásnak

A németek többsége azt szeretné, ha az új kormányuk leginkább a koronavírus elleni harcra és a nyugdíjak védelmére összpontosítana, míg a klímavédelmet kevésbé tartják prioritásnak – derült ki a Bild am Sonntag német hetilap vasárnap közzétett felméréséből, amelyet az Insa közvélemény-kutató intézet készített december végén. 

A 2004 megkérdezett személy 61 százaléka gondolja úgy, hogy a pandémia legyőzése a koalíció első számú feladata, és 60 százalékuk szerint a nyugdíjak védelme áll a fontossági sorrend második helyén.

A felmérésben résztvevők nagy része azt várja el a berlini kormánytól, hogy fordítson figyelmet az idősotthonokban jelentkező munkaerőhiányra, a megfizethető lakhatásra és az energiaárak növekedésének a csökkentésére. A szociáldemokraták (SPD), a liberálisok (FDP) és a Zöldek koalíciójának legfőbb célkitűzését, a klímavédelmet az emberek csak a hatodik helyre sorolják a prioritások terén. 

– A saját megélhetésükkel kapcsolatos aggodalmak közvetlenül érintik a polgárokat, így ezek jobban foglalkoztatják őket, mint az éghajlatváltozás következményeivel kapcsolatos félelmeik, amelyek gyakran távolabbi problémáknak tűnnek

 – elemezte a közvélemény-kutatás eredményeit Hermann Binkert, az INSA ügyvezető igazgatója. Az Olaf Scholz vezette kormány ráadásul tovább fokozhatja a lakosság aggodalmait az energiaárak tekintetében azzal, hogy pár napja leállította Németország három atomerőművét a klímavédelem jegyében, miközben Európa az eddigi egyik legnagyobb energiaválsággal küzd. 

– Az atomenergia kivonása valószínűleg tovább emeli majd az árakat Németországban – magyarázta Sebastian Herold energiapolitikával foglalkozó német professzor. 

Olaf Scholz újévi beszédében arra tért ki, hogy a G7-ek soros elnökségét – amelyet 2022-ben Németország vett át – arra fogja használni, hogy országa úttörő szerepet töltsön be a zöldnövekedésben és egy szociálisan igazságos világ kialakításában. Berlin ezen célkitűzéseit úgy próbálná elérni, hogy az általa tekintélyelvűnek bélyegzett Kínával és Oroszországgal fennálló vitái a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő szervezet legfőbb napirendi pontjai között szerepelnének.

Borítókép: A grohndei atomerőmű reaktorépülete az észak-németországi Emmerthalban 2021. december 30-án, egy nappal a leállításának kezdete előtt (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.