Brutális gyilkosságok Ausztriában, bagatellizálják a problémát

A nők ellen elkövetett erőszak terén felülreprezentáltak a bevándorló elkövetők, de erről nem beszélnek.

2022. 01. 18. 15:30
CIDU Award 2020 and 2021
Dunja Mijatovic, Commissioner for Human Rights of the Council of Europe during the News CIDU Award 2020 and 2021 on December 10, 2021 at the ARA PACIS in Rome, Italy (Photo by Gloria Imbrogno/LiveMedia/NurPhoto) (Photo by Gloria Imbrogno / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Gloria Imbrogno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kicsi, de gazdag ország, ahol viszonylag ritkán fordul elő erőszakos bűncselekmény, ám a nőkkel szemben elkövetett gyilkosságok száma mégis nagyon magas: ez Ausztria – számolt be az AFP francia hírügynökség kedden arról, hogy tavaly 31 nőt öltek meg az alpesi országban. Az elkövetők férfiak, a legtöbb esetben dühös házastársak, féltékeny élettársak, egykori szeretők.

2021 ráadásul nem volt kirívó év, egy kormányzati tanulmány szerint 2010 és 2020 között összesen 319 nő vált gyilkosság áldozatává.

Azt pedig már a Falter című magazin mutatta be korábban, hogy ezekben az években szinte mindig több volt a női, mint a férfi áldozat, 2017-ben például 36 nőt öltek meg, 26 férfit.

– Nagyon drámai a helyzet. Szinte felfoghatatlan – mondta az AFP-nek Maria Rösslhumer, egy nők számára fenntartott menhelyhálózat vezetője.

– A szakítás és a válás a leggyakoribb okai annak, hogy egy nőt megölnek

 – mondta korábban a Die Zeit német hetilapnak adott interjúban. Panaszkodott az AFP-nek Ana Badhofer civil aktivista is, aki hiányolta az össztársadalmi felháborodást a sok gyilkosság miatt. Példaként egy novemberben baseballütővel halálra vert nő esetére hívta fel a figyelmet.

A nőjogi mozgalmak nagy felháborodása közepette azonban az osztrák és a nyugati sajtó – így az AFP jelentése – sem szívesen vesz tudomást arról a kellemetlen tényről, hogy

nagyon sok esetben külföldi, azon belül is leginkább közel-keleti, illetve afrikai származású vagy állampolgárságú elkövetőkről van szó.

Ez elsősorban a gyilkosságok brutalitása alapján derül ki. Gyakran hivatkoznak a 35 éves Nadine esetére, akit tavaly márciusban egykori élettársa egy bécsi dohányboltban fojtogatott, majd benzinnel locsolta le és gyújtotta fel áldozatát. A nő kórházba került, de egy hónappal később belehalt sebesüléseibe. A tettes: egy egyiptomi férfi, aki az 1990-es években vándorolt Ausztriába. A világsajtót is bejárta szeptemberben az a hír, hogy két nőt találtak meg halálra késelve egy bécsi lakásban. Az elkövető, egy szomáliai férfi a korábbi bűncselekményei miatt ismert volt a rendőrség előtt. Az áldozatok a volt felesége és az akkori barátnője voltak. Novemberben egy hatvanéves iráni nőt találtak meg holtan szintén a fővárosban, saját házának pincéjében. Az elkövető az élettársa volt, egy iráni–kanadai állampolgárságú férfi, aki Iránba menekült. Lapunk is beszámolt arról a különösen kegyetlen bűncselekményről, amikor bevándorló afgán fiatalemberek többszörösen megerőszakoltak, majd megöltek egy 13 éves lányt Bécsben tavaly nyáron.

Hogy a bevándorlók felülreprezentáltak az ilyen súlyos bűncselekmények esetében, azt a Falter magazin számokkal támasztotta alá:

a 2018-ban elkövetett összes, 76 gyilkosság közel felét, 35-öt külföldi állampolgárok követték el.

Maria Rösslhumer ennek ellenére elvetette azokat a feltételezéseket, miszerint „importált” problémáról lenne szó Ausztriában. – A politikusok mindig igyekeznek kicsinyíteni a nők elleni erőszak jelentőségét, amikor importált, a migrációval érkező problémaként hivatkoznak az ilyen esetekre. Ez azonban nem stimmel – mondta a Die Zeitnek, azt is hozzátéve: „Ausztria egy katolikus, konzervatív ország. A patriarchális gondolkodás még mindig mélyen a fejekben van.” Dunja Mijatovicnak, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosának pedig decemberben Ausztriában tett látogatása során a férfiak és nők közötti béregyenlőtlenség jutott az eszébe a nők elleni erőszakkal kapcsolatban.

Borítókép: Dunja Mijatovic (Fotó: AFP/Gloria Imbrogno)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.