Egyre kevesebb a rendőr, egyre több a kivizsgálatlan bűneset Svédországban

Több rendvédelmi dolgozó szerint az elmúlt években tapasztalható létszámhiány miatt a rendőrök már meg sem vizsgálják a nem prioritásként kezelt ügyeket, csak lezárják azokat – áll a V4NA cikkében.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 01. 21. 7:44
null
Eskilstuna, 2021. július 21. Rendõrök a Hallby börtön elõtt 2021. július 21-én, miután két rab túszul ejtett õröket a svédországi Eskilstuna közelében lévõ fegyintézetben. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Per Karlsson Fotó: Per Karlsson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, Nyugat-Svédországban szolgálatot teljesítő rendőrtiszt is azt állítja, hogy a rengeteg ügy, és a folyamatos munkaerőhiány miatt bizonyos ügytípusokat elkezdtek már prioritásként kezelni, a többi bűntény esetében pedig kifogást keresnek arra, hogy miként tudnák minél hamarabb lezárni azokat.

Egy göteborgi tiszt, Peppe Larsson szerint

a probléma azokkal kezdődik, akik felvállalják az ügy megoldását, aztán pedig azon kezdenek el gondolkodni, hogy miként lehetne egy jó indokkal ejteni az esetet, ahelyett, hogy azt a kérdést tenné fel magában mindenki, hogy miként fogjuk ezt az ügyet megoldani. A mentalitásbéli súlyos változások egyértelműen összefüggenek azzal, hogy túl kevesen vagyunk ahhoz, hogy ennyi feladatot elvégezhessünk.

Svédország több régiójában már évek óta rendszeresen beszámolnak a személyzet és az erőforrások hiányának problémájáról. A dél-lappföldi térségben 2017 óta csupán egy rendőrautó áll a hatóság rendelkezésére, amivel fenn kellene tartani a rendet egy Dánia méretű területen. A helyi rendőrség bíróságra is ment, azonban nem tudtak változást elérni.

Az európai migránsválság kitörése után, 2016-ban készült egy jelentés, amely arról számolt be, hogy a Svédországban szolgálatot teljesítő rendőrök nyolcvan százaléka pályamódosítást fontolgat a folyamatosan romló közbiztonság, az erőszakos bűncselekmények megszaporodása és a bandaháborúk miatt. Továbbá a jelentés szerint napi szinten átlagosan három rendőr mond fel, és lép ki a rendvédelmi erők kötelékéből.

A létszámproblémák leküzdése érdekében a svéd rendőrszakszervezet 2019-ben azt a javaslatot tette, hogy a hatóságok fontolják meg olyan tisztek állományba vételét, akik külföldön, például Norvégiában kaptak kiképzést. A rendőrség üdvözölte a szakszervezet által javasolt ötletet, de rámutattak, hogy azoknak a jelölteknek, akik svéd rendőrökké kívánnak válni, először svéd állampolgárságot kell szerezniük.

Borítókép: Rendőrök a Hallby börtön előtt 2021. július 21-én, miután két rab őröket ejtett túszul a svédországi Eskilstuna közelében lévő fegyintézetben. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Per Karlsson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.