Lemondott a kazah kormány

Országszerte zavargások kezdődtek, több helyen kormányépületeket támadtak meg.

Mártonffy Attila
2022. 01. 05. 13:30
null
Almati, 2022. január 5. Tüntetõk gyülekeznek Almatiban 2022. január 5-én. A tiltakozások Zsanaozen városban január 2-án kezdõdtek, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentõsen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. MTI/AP/Vladimir Tretyakov Fotó: Vladimir Tretyakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap lemondott Aszkar Mamin kazah kormányfő, s vele együtt ment az egész kormány, miután az üzemanyagárak emelése tüntetéseket és súlyos zavargásokat váltott ki a közép-ázsiai országban. A lemondást Kaszim-Zsomart Tokajev elnök azonnali hatállyal elfogadta, egyúttal kinevezte ideiglenes kormányfőnek Alihan Szmailov eddigi első miniszterelnök-helyettest. A feloszlatott kabinet azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig.

A rendfenntartók kedden este könnygázt és villanógránátot is bevetettek a Kazahsztán legnagyobb városa, Almati főterén összegyűlt tüntető tömeg feloszlatására.

Hírügynökségi jelentések szerint az összecsapásokban közel száz rendőr megsérült, s több mint kétszáz elégedetlenkedőt vettek őrizetbe. Almatin kívül a déli városokban, Simkentben és Tarazban is kormányépületeket támadtak meg éjszaka, rendőrautókat borogattak és gyújtottak fel.

Tokajev a zavargások miatt két hétre rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat hirdetett ki Almatiban és Mangisztau tartományban, ahol a tüntetések elkezdődtek. 

Továbbá azt állította, hogy belföldi és külföldi provokátorok állnak az erőszakos cselekmények mögött. 

Felfüggesztették a mobiltelefon-szolgáltatást, valamint az üzenetküldő alkalmazások is elérhetetlenné váltak. A tüntetések vasárnap kezdődtek, ennek oka pedig az volt, hogy egy nappal korábban feloldották a széles körben használt autó-üzemanyag, a cseppfolyósított gáz (LPG) hatósági árplafonját, s ezzel a hajtóanyag ára több mint kétszeresére emelkedett. Tokajev arra utasította a megbízott minisztereket és a tartományi kormányzókat, hogy állítsák vissza az LPG árának ellenőrzését, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más, társadalmilag fontos fogyasztási cikkekre is. A kazah elnök egy későbbi nyilatkozatában figyelmeztette a tüntetések résztvevőit, hogy illegálisak a kormányzati és katonai épületek elleni támadásokra buzdító felhívások. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a kormány nem fog elbukni; kölcsönös bizalmat és párbeszédet akar konfliktus helyett.

Az áremelkedés mindazonáltal nem egyik napról a másikra következett be, hanem egy 2019-ben kezdődött piaci reformfolyamat eredménye. Ekkor kezdtek áttérni a fővárosban, Nurszultanban az LPG elektronikus kereskedelmére. Az ár fokozatosan nőtt, mértéke idén januárra elérte a száz százalékot. A kormány azzal magyarázta a reformot, hogy a hosszú éveken át érvényben volt árplafon gazdaságilag már nem tartható fenn, mivel a gyártók gyakorlatilag arra voltak kényszerítve, hogy a bekerülési költségnél olcsóbban értékesítsék terméküket. Olcsósága miatt viszont sok autótulajdonos tért át benzinről autógázra. A megnövekedett kereslet okán azonban a szabad piac törvényei elkezdtek érvényesülni, s az üzemanyag nagykereskedelmi ára napok alatt a kétszeresére nőtt.

Borítókép: tüntetők gyülekeznek Almatiban 2022. január 5-én (Fotó: MTI/AP/Vladimir Tretyakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.