Washington és Moszkva sem akar engedni követeléseiből

Blinken és Lavrov egyetértettek abban, még nincs itt az ideje Putyin és Biden személyes találkozójának.

2022. 01. 21. 18:21
LAVROV, Szergej; BLINKEN, Antony
Genf, 2022. január 21. Antony Blinken amerikai külügyminiszter (b) és orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov megbeszélésük elõtt Genfben 2022. január 21-én. MTI/AP/Keystone/Martial Trezzini Fotó: Martial Trezzini Forrás: MTI/AP/Keystone
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diplomáciai tárgyalások folytatásában állapodott meg Antony Blinken amerikai, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki találkozójuk során Genfben. A felek egyetértettek abban, egyelőre nem emelik magasabb szintre a megbeszéléseket, ugyanis mindketten korainak tartják, hogy az Egyesült Államok és Oroszország elnökei üljenek tárgyalóasztalhoz. Noha a Kreml többször leszögezte, nem áll szándékában lerohanni Ukrajnát a NATO keleti terjeszkedése miatt, Kijev mégis megerősíti határait és növeli fegyverarzenálját.

Nyíltak és hasznosak voltak a megbeszélések, és folytatódnak is, de Moszkva írásban várja a válaszokat javaslataira Washingtontól

– közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Genfben, miután megbeszéléseket folytatott amerikai kollégájával, Antony Blinkennel.

Az orosz diplomácia vezetője arról beszélt, hogy Blinken ígéretet tett neki, az Egyesült Államok a jövő héten írásban is reagál az orosz felvetésekre. Lavrov a tárgyalás utáni sajtóértekezleten kifejezte abbéli reményét, hogy most már megnyugodnak az indulatok Ukrajna körül, és ismét kijelentette, hogy Oroszország nem fenyegeti szomszédját. „Nem tudom megmondani, hogy a helyes úton járunk-e, majd csak akkor, ha megkapjuk az amerikaiak válaszait” – tette hozzá a külügyminiszter. Moszkva egyébként állítása szerint a NATO keleti terjeszkedését kívánja megakadályozni, Lavrov az atlanti szövetséggel kapcsolatban a CNN amerikai hírcsatornának úgy fogalmazott:

a Szovjetunió ellen hozták létre, és valamilyen oknál fogva még mindig Oroszország ellen dolgozik.

Blinken a találkozó során megerősítette: Washington beleegyezett abba, hogy a jövő héten írásos választ ad Oroszországnak azután, hogy Moszkva biztonsági garanciákat követelt, közöttük azt az ígéretet, hogy Ukrajna sohasem lesz a NATO tagja. Arra azonban nem tért ki, hogy pontos és részletes választ adnak-e a moszkvai követelésekre.

Világosan fogalmazunk: ha bármilyen orosz katonai erő átlép az ukrán határon, ezt újabb inváziónak tekintjük, amelyre az Egyesült Államok, partnereink és szövetségeseink gyors, komoly és egységes választ adnak

– mondta genfi sajtótájékoztatóján Blinken.

Orosz T-72B3 harckocsik hadgyakorlaton a dél-oroszországi Rosztovi területen lévő Kadamovszkij gyakorlótéren 2022. január 12-én. Fotó: MTI/AP

Az amerikai diplomácia feje kérte Oroszországot: adjon garanciát arra, hogy Moszkva nem kívánja megtámadni szomszédját, és visszavonja az ukrán határ közelébe felvonultatott mintegy százezer orosz katonát. Lavrov és Blinken megállapodott abban, hogy továbbra is külügyminiszteri szinten tárgyalnak. Lavrov szerint Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök találkozója még korai volna, míg Blinken nem zárta ki egy esetleges csúcstalálkozó ötletét, ha haladást érnek el az ukrán kérdésben.

Noha tegnap Blinken mellett Boris Johnson brit miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár is közölte, válaszlépésekkel kell számolnia a Kremlnek, ha lerohanják Ukrajnát, Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Russia-24 orosz tévécsatornának adott interjúban leszögezte,

nem akarunk konfliktust, nem támadunk meg senkit és nem fenyegetünk senkit.

Hangsúlyozta: a diplomácia központi szerepet játszik a feszültségek enyhítésében. A nemzetközi sajtó az elmúlt napokban főként az ukrán határra felsorakoztatott orosz katonáktól volt hangos, miközben Ukrajna komoly projektbe kezdett katonai eszközeinek bővítése terén: legutóbb Washington felhatalmazta Észtországot, Lettországot és Litvániát, hogy Stinger légvédelmi rakétákat küldjenek az ukrán haderőnek. A Russia Today orosz állami hírcsatorna pedig arról számolt be, a két országot elválasztó határ túloldalán is már nagy a mozgolódás, miután megkezdődtek az ukrán hadgyakorlatok.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (b) és orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov megbeszélésük előtt Genfben 2022. január 21-én. (Fotó: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.