Moszkva szerint kívülről szított válság van Kazahsztánban

A közép-ázsiai országot ért biztonsági fenyegetés miatt küldenek orosz katonákat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 06. 15:22
TOKAJEV, Kaszim-Zsomart
Moszkva, 2022. január 6. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videofelvételrõl készült képen orosz békefenntartók szállnak be egy Kazahsztánba induló katonai repülõgépbe egy Moszkva közelében fekvõ repülõtéren 2022. január 6-án. Az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítõ katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezete (KBSZSZ) titkársága közölte, hogy katonai repülõgépekkel orosz légideszant csapatokat szállítanak Kazahsztánba a KBSZSZ békefenntartó erõinek részeként. Elõzõ nap Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a KBSZSZ államfõinek segítségét kérte - mint fogalmazott - az országát fenyegetõ "terrorveszély" ellen. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva szerint a kazahsztáni válság egy olyan kívülről sugalmazott kísérlet, amelynek célja erőszakos módon aláásni az ország biztonságát és integritását – olvasható az orosz külügyminisztérium csütörtökön kiadott közleményében. A dokumentumot azzal kapcsolatban hozták nyilvánosságra, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) Kollektív Biztonsági Tanácsa csütörtökön úgy döntött, Kazahsztánba vezényli a szervezet békefenntartó erőit. – A köztársaság normális életének mielőbbi helyreállításában vagyunk érdekeltek – hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium.

Kiemelték továbbá, hogy a békefenntartók küldéséről szóló döntés az 1992. május 15-i Kollektív Biztonsági Szerződés 4. cikkével összhangban született, amely kimondja, bármely tagállam elleni agresszió esetén (ideértve a biztonságot, a stabilitást, a területi integritást és a szuverenitást fenyegető fegyveres támadást) az érintett kérésére a többi tagállam haladéktalanul biztosítja a szükséges támogatást, beleértve a katonait is.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak. Két nappal később zavargások törtek ki Almatiban és az ország más városaiban, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Halálos áldozatok is voltak. Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán kéthetes szükségállapotot rendelt el az egész országban, és menesztette a kormányt. Egyben bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető „terrorveszély” ellen.

Jen Psaki washingtoni fehér házi szóvivő kijelentette, hogy teljességgel hamisak azok az orosz vádak, amelyek szerint az Egyesült Államok szítaná a zavargásokat.

Borítókép: Orosz békefenntartók szállnak be egy Kazahsztánba induló katonai repülőgépbe egy Moszkva közelében fekvő repülőtéren 2022. január 6-án. (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.