időjárás 25°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Olaf Scholz, „Németország fantomkancellárja”

Koren-Karczub Tímea
2022.01.26. 19:19
Olaf Scholz, „Németország fantomkancellárja”

-

Miközben Németországban napról napra rekordot dönt a koronavírus-fertőzöttek száma, szerdán közel 180 ezer új beteget jelentettek, a kormány inkább a parlamentre (Bundestag) bízta, bevezessék-e egyáltalán az oltási kötelezettséget. Miután az osztrák kormány tavaly közölte, hogy februártól minden felnőttnek fel kell vennie a koronavírus elleni vakcinát, az akkor még hivatalba sem lépett Olaf Scholz szintén kilátásba helyezte, hogy kancellárként majd ő is bevezeti a szigorú intézkedést. 

Az már nem is kérdéses, hogy az ígéretekkel ellentétben februárra nem fogják törvénybe iktatni az oltási kötelezettséget, de már az sem olyan biztos, hogy egyáltalán megvalósul-e ez a terv.

A Bundestag ugyanis szerdán vitázott először átfogóan arról, hogy az egész lakosságot kötelezzék-e az oltásra, csak az ötven év felettieket, esetleg dobják sutba az ötletet.

A kancellár járványügyi és külpolitikai megnyilvánulásait – de főként azok hiányát – tekintve a nemzetközi sajtóban azt találgatják, alkalmas-e egyáltalán a vezetői pozícióra Olaf Scholz, aki Angela Merkel előző kancellár árnyékából lépett ki. Az Euractiv páneurópai hírcsatorna egyenesen fantomkancellárnak nevezte a szociáldemokrata politikust.

A Bundestag oltási kötelezettségről szóló döntésétől függetlenül a németekben megmarad az a benyomás, hogy a vezetőjük azonnal menekül, amint bonyolódik a helyzet. Ami viszont talán ennél is súlyosabb következményekkel jár, az az, hogy Scholz ezt a rejtőzködő politikáját a világszínpadon is bemutatta

– írta véleménycikkében az Euractiv arra utalva, Németország nemrég közölte, nem szállít fegyvert Ukrajnába. 

Amikor az amerikai elnök többet tesz, hogy megakadályozza a háborút Európában, mint a német kancellár, valami baj van a német külpolitikával 

– fogalmazta meg kritikáját a Süddeutsche Zeitung is. A német regionális napilap cikkében hozzátette: Scholz tétlensége negatívan hat a transzatlanti kapcsolatokra.

A lakosság mindeközben arról panaszkodik, hogy míg az áram és a gáz ára robbanásszerűen emelkedik országszerte, az Északi Áramlat 2 gázvezeték még mindig a jóváhagyására vár. A dpa német hírügynökség megbízásából készített YouGov-felmérésből kiderült: a megkérdezettek 45 százaléka elégedetlen, sőt nagyon is elégedetlen a szociáldemokratákból (SPD), Zöldekből és liberálisokból (FDP) álló kormány munkájával. A jelzőlámpa-koalíció mellett ezzel szemben 37 százalékuk állt ki. Olaf Scholz tevékenységével kapcsolatban hasonló eredményeket ismertetett a januári közvélemény-kutatás: 

a lakosok mindössze 33 százaléka elégedett a kancellárral, míg 47 százalékuk elégedetlen.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott a járványügyi intézkedésekről a német tartományok vezetőivel Berlinben 2022. január 24-én (Fotó: MTI/EPA pool/Clemens Bilan)