Újabb szobrot távolítottak el a Black Lives Matter-jelenség miatt

Theodore Roosevelt egykori amerikai elnök ikonikus szobra a „cancel culture” áldozata lett.

2022. 01. 20. 18:04
ROOSEVELT, Theodore
New York, 2022. január 20. Fehér ponyva borítja az állványt, amelyet Theodore Roosevelt volt amerikai elnök lovasszobra köré állítottak fel, mielõtt megkezték a szobor eltávolítását a New York-i természettudományi múzeum épülete elõtt 2022. január 19-én. Az 1940-ben leleplezett szobrot, amely az Egyesült Államok 26. elnökét lovon ülve, egyik oldalán õslakos indiánnal, másikon fekete rabszolgával ábrázolja, a tervek szerint ezen a héten teljesen eltüntetik a helyérõl. A szobor eltávolítását azzal indokolták, hogy az emlékmû "a rasszizmus és a gyarmatosítás szimbóluma". MTI/AP/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltávolították Theodore Roosevelt egykori amerikai elnök ikonikus szobrát a New York-i Természettudományi Múzeum elől szerdán. Az 1940 óta az épület előtt álló szobor a „cancel culture” (az úgynevezett eltörlés kultúrájának) áldozata lett, mondván, a szobor a gyarmatosítás és a rasszizmus szimbóluma. Az emlékművet ért kritika szerint, amelyet egy jelentésében a polgármesteri hivatal is megfogalmazott, úgy szól: „Míg Roosevelt elnök egy lovon látható, addig a két oldalán egy indián őslakos és egy fekete férfi sétál, ezzel a szobor a fehér ember dominanciáját és felsőbbrendűségét fejezi ki.” Theodore Roosevelt elnök a XX. század elején vezette az Egyesült Államokat, természetvédelmi és monopóliumellenes reformjairól vált híressé, valamint intervenciós külpolitikai elképzeléseivel megerősítette Amerika helyzetét a világban.

Az évek során számos alkalommal megrongálták a szobrot és voltak, akik úgy vélték, hogy a szobor a robusztus fehér embert mutatja be, aki a hiányos öltözetű és primitívnek tűnő színes bőrűek felett áll, s úgy szelídíti meg a feketéket és indiánokat, ahogyan a lovát is gyeplőn tartja. Tüntetők több ízben feliratokkal és vörös festékkel rongálták meg a szobrot, így végül 2020 nyarán a múzeum kérvényezte az emlékmű eltávolítását, azzal az indoklással, hogy a szobor rossz üzenetet küld a faji hierarchiáról és régóta zavarja a közösséget. A város korábbi demokrata párti polgármestere, Bill de Blasio támogatta az ötletet, ahogy Roosevelt dédunokája is, mondván, a szobor nem képviseli hűen családja örökségét. Az előző amerikai elnök, Donald Trump az eset kapcsán korábban úgy fogalmazott: „Ez nevetséges! Ne tegyétek!”

A szobor a Theodore Roosevelt Elnöki Könyvtárba kerül át, Észak-Dakotába. A könyvtár várhatóan 2026-ban nyílik meg.

A Southern Poverty Law Center jogvédő szervezet adatai szerint 2021-ben ötven konföderációs szimbólumot távolítottak el, neveztek vagy helyeztek át az Egyesült Államokban, de körülbelül kétezer továbbra is megmaradt, zömében a déli államokban. – Több iskola, út vagy emlékmű is nevet változtatott, ami szerintem jelentős előrelépés – mondta az NPR-nak, az amerikai közszolgálati rádiónak Lecia Brooks, a szervezet vezetője tavaly év végén. Brooks szerint egy gyereknek sem kellene olyan iskolába járnia, amelyet egy korábbi rabszolgatartóról neveztek el, mert ezek „a fehér felsőbbrendűség szimbólumai”.

A Quinnipiac Egyetem 2020-as felmérése szerint, a megkérdezettek 52 százaléka támogatja a konföderációs szobrok eltávolítását, míg 44 százalék ellenzi azt. A felmérést 2017-ben is elvégezték, akkor a szobrok megmaradását támogatók aránya volt magasabb 50:39 százalékos arányban. A válaszadók közötti törésvonal a párthovatartozás szerint oszlik meg, így amíg a demokrata szavazók jelentős többsége a szoboreltávolítás mellett van, addig a republikánus szavazók ellenzik azt. Ez a megosztottság még ma is fennáll.

A két időszak eltérő eredményeire minden bizonnyal George Floyd 2020-as halála adhat választ, amely a Black Lives Matter (BLM) nevű mozgalmat és a cancel culture kultúráját is felélesztette az Egyesült Államokban és világszerte.

A Southern Poverty Law Center szerint 2020-ban több mint kilencven konföderációs szobrot távolítottak el az Egyesült Államokban a BLM-tüntetések hatására. Így például Robert E. Lee konföderációs tábornok, Andrew Jackson és Jefferson Davis néhai elnökök, Kolumbusz Kristóf felfedező és Thomas Jefferson egykori elnök, az amerikai Függetlenségi nyilatkozat fő szerzőjének szobrát is eltávolították. 2020-ban összesen 168 darab szobrot távolítottak el, ebből csupán egyet George Floyd halála előtt.

Azonban amíg a BLM-mozgalom történelmi szobrokat dönt le, újakat is emel. Így kapott George Floyd többek között New Jersey-ben egy egész alakos, míg New Yorkban egy mellszobrot.

Borítókép: Fehér ponyva borítja az állványt, amelyet Theodore Roosevelt volt amerikai elnök lovas szobra köré állítottak fel, mielőtt megkezdték a szobor eltávolítását a New York-i természettudományi múzeum épülete előtt 2022. január 19-én (Fotó: MTI/AP/Mary Altaffer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.