Vilnius eladja az egykori CIA-börtönt, ahol terroristákat őriztek

A litván fővároshoz közeli fenyvesben pár éve Kálid Sejk Mohamedet, a szeptember 11-i támadás kitervelőjét is fogva tartották.

2022. 01. 26. 21:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia eladásra kínál egy Vilnius közelében található hatalmas acélépületet, amely egykor CIA-börtönként működött. 

A létesítmény hangszigetelt, ablaktalan szobáiban azokat a feltételezett iszlamistákat tartották fogva 2005 és 2006 között, akiket Washington az úgynevezett kiadatási programján belül küldött ide Afganisztánból és Irakból. 

Bár az amerikai programot mind a mai napig titkok övezik, annyi kiderült, hogy az Antaviliai nevű litván falu fenyvesében rejtőzködő épületet az amerikai hírszerző ügynökség „ibolya fogolytábornak”, illetve a „2-es számú projektjének” hívta. 

Ez egy fokozottan őrzött épület volt. Hogy pontosan mi történt itt, azt nem tudtuk megállapítani

– nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Arvydas Anusauskas litván parlamenti képviselő, aki az épülettel kapcsolatos vizsgálatot vezette 2010-ben.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2018-ban megerősítette azokat az információkat, hogy a CIA-foglyokat ide érkezésükkor megborotválták, és folyamatosan bekötött szemmel vagy az arcukba húzott csuklyával, valamint megbilincselt lábakkal tartották fogva. A strasbourgi bíróság százezer eurós kártérítésre is ítélte Litvániát, amiért Abu Zubajdát, az al-Kaida iszlamista terrorszervezet magas rangú tagját véleményük szerint súlyos emberi jogi jogsértéseknek vetették alá ezen a helyen. 

A börtön foglyai közé tartozott még egyébként Kálid Sejk Mohamed, a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások feltételezett kitervelője, valamint Musztafa al-Havszavi, a támadás egy másik merénylője is.

A három említett iszlamistát jelenleg a guántanamói fogolytáborban őrzik.

A saját áram- és vízellátással rendelkező litvániai épület immár üresen áll. Az állam ugyanakkor nem tervezi, hogy a CIA-létesítményt is múzeummá alakítsa, mint a Vilnius központjában található egykori KGB-börtönt, Litvánia egyik legfőbb turisztikai látványosságát, ahol 767 embert végeztek ki egy szovjetellenes felkelés során az 1940-es években, és ezreket kínoztak meg. Vilnius ehelyett inkább piacra dobja a CIA-börtön épületét, miután meghatározta az árát.

Borítókép: Az egykori CIA-börtön (Fotó: Facebook/Antaviliai)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.