Visszaáll az „A” terv Angliában, megszűnik a korlátozások zöme

London szerint az omikronhullám kezd lecsengeni az országban, de meg kell tanulni együtt élni a járvánnyal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC2022. 01. 27. 11:34
JAVID, Sajid
London, 2021. december 29. Üres sörözõ London központjában 2021. december 29-én. A vendéglátó szektorban dolgozók a brit pénzügyminiszter segítségét kérték, miután a koronavírus omikron változatának terjedése miatt jelentõsen csökkent a vendégek száma. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter korábban bejelentette, hogy január elõtt nem vezetnek be újabb korlátozásokat Angliában. Kérte ugyanakkor, hogy a lakosság elõvigyázatosan és lehetõleg a szabadban köszöntse az újévet. MTI/EPA/Vickie Flores Fotó: Vickie Flores Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az omikron változat okozta újabb koronavírus-hullám kezd lecsengeni Angliában, a kormány bejelentette: visszatér az „A” tervéhez, vagyis az országnak meg kell tanulnia együtt élni a járvánnyal a továbbiakban. Mindez azt jelenti, hogy 

csütörtökön megszűnt a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában, az úgynevezett „B” terv

– bár fertőződés esetén még kötelező az elkülönítés.

A brit kormány döntése alapján – amelyet Boris Johnson miniszterelnök jelentett be a múlt héten – csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt eddig kormányzati rendelkezés írta elő.

Az omikron koronavírus-variáns gyors terjedése nyomán született rendelkezés alapján tavaly ősztől az előírás csütörtöki visszavonásáig a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által kiadott hazai, illetve a brit kormány által elismert külföldi oltási igazolást, vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kellett felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

Ugyancsak megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közösségi intézményekben, köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is.

Johnson múlt heti tájékoztatása szerint ez a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését is jelenti, bár az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljenek szájmaszkot. Sadiq Khan londoni polgármester be is jelentette, hogy a londoni tömegközlekedésben továbbra is elvárják az utasoktól a maszkviselést. Ennek elmulasztása a kormány intézkedése alapján immár nem jár bírsággal, de a tömegközlekedési hálózatok üzemeltetői megtilthatják az utazást a maszkot nem viselőknek. 

A középiskolák osztálytermeiben már egy hete megszűnt a kötelező maszkviselés, és az oktatási minisztérium csütörtökre visszavonta azt a szabályozást is, amely az iskolák közösségi helyiségeiben írta elő a maszk hordását. A kormány visszavonta emellett azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazta olyan tevékenységek esetében, amelyek lehetővé tették a távmunkát.

A beutazási szabályok Angliában február 11-től enyhülnek, ezek értelmében nem kell majd koronavírus-tesztet végezniük azoknak, akik mindkét oltásukat megkapták. Az oltatlan látogatóknak pedig ezután nem kell majd elkülönítésbe vonulniuk, és csak a beutazás előtt, valamint az országban tartózkodásuk második napján kell majd tesztet csináltatniuk – eddig a nyolcadik napon voltak erre kötelesek.

Boris Johnson a londoni alsóházban tartott múlt heti tájékoztatásában hangsúlyozta: 

a korlátozások feloldását az egész Európában példátlan sikerű nagy-britanniai oltási kampány tette lehetővé, és az, hogy az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződések száma az elmúlt hónapok nagyon gyors felfutása után a jelek szerint immár tetőzött.

A brit kormányfő elmondta: a 60 éven felüli angliai korosztály tagjainak több mint 90 százaléka már a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is megkapta. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyság egészében eddig több mint 37 millióan kapták meg mindhárom oltási adagot; ez a teljes brit felnőtt lakosságnak csaknem a kétharmada.

Koronavírus-fertőzés esetén egyelőre kötelező a karantén, de a kormány rövid időn belül ezt a kötelezettséget is meg akarja szüntetni. Boris Johnson úgy fogalmazott: hamarosan eljön az elkülönítésre vonatkozó jogi szabályozás teljes körű visszavonásának ideje, ugyanúgy, ahogy azokat sem kötelezi törvény az elkülönítésre, akik influenzásak.

A jelenlegi karanténelőírások jogi hatálya március 24-én jár le, de a brit kormányfő jelezte: ha a járványadatok ezt lehetővé teszik, szavazásra szeretné terjeszteni a parlamentben a lejárati időpont előre hozását. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban az angliainál is szigorúbb intézkedések voltak érvényben, de a helyi kormányok az utóbbi napokban szintén sorra jelentik be a korlátozások, előírások visszavonását vagy jelentős enyhítését.

Borítókép: üres söröző London központjában 2021. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Vickie Flores)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.