A donyecki szakadárok szerint lengyel zsoldosok érkeztek a Donyec-medencébe

Popasna település térségében két, egyenként legfeljebb húszfős fegyveres csoport jelenlétét észlelték.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 07. 15:59
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Katerinyivka, 2021. december 8. Ukrán katonák a Donyeck megyei Katerinyivka közelében húzódó frontvonalnál 2021. december 6-án, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerõk közötti összecsapások egyik helyszínén. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetõjének tanácsadója december 7-én közölte, hogy Ukrajna támogatja Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfõhöz intézett felhívását, hogy Moszkva térjen vissza a diplomáciai eszközökhöz, és biztosítsa a feszültség enyhítését a térségben. MTI/AP/Andriy Dubchak Fotó: Andriy Dubchak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrán nacionalisták és lengyel zsoldosok érkeztek a Donyec-medencébe, a magukat önhatalmúlag kikiáltott, szakadár területek határvidékére 

– állította hétfőn Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok népi milíciájának szóvivője. Elmondása szerint: „az ukrán parancsnokság nem csupán megerősíti a Donyecki Népköztársaság melletti területen lévő csoportosulását, hanem ideológiailag motivált nacionalistákból álló támadócsoportokat alakít ki”.

Baszurin hozzátette, hogy a hírszerzés olyan értesüléseket szerzett, amelyek szerint lengyel zsoldosok érkeztek az ukrán fegyveres erők műveleti övezetébe. Popasna település térségében két, egyenként legfeljebb húszfős, különféle egyenruhát viselő fegyveres csoport jelenlétét észlelték. A felderítés során megállapították, hogy a szóban forgó személyek lengyelül beszélnek – fejtette ki a népi milícia képviselője.

A „Donyecki Népköztársaság” parancsnoksága szerint a lengyel zsoldosok feladata az lehet, hogy az ukrán erőkkel közös különleges műveleteket, célzott szabotázsakciókat és terrorcselekményeket hajtsanak végre. Ezek célja a létfontosságú létesítmények, a szociális infrastruktúra megbénítása és a helyi lakosság megfélemlítése.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és a Moszkva-barát szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint mintegy 14 ezren veszítették életüket a fegyveres konfliktusban. Moszkva elutasítja azokat a kijevi vádakat, miszerint ő szította volna a konfliktust.

Borítókép: Ukrán katonák a Donyeck megyei Katerinyivka közelében húzódó frontvonalnál 2021. december 6-án (Fotó: MTI/AP/Andriy Dubchak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.