Az amerikaiak harmada tudta megmutatni Ukrajnát a térképen

A földrajzilag tájékozottabbak sokkal harciasabbak is.

2022. 02. 11. 10:34
null
Luhanszk, 2022. február 7. Periszkópba néz egy ukrán katona a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévõ frontvonalnál 2022. február 7-én. Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak 34 százaléka tudta megmutatni Ukrajnát a térképen – derült ki a Morning Consult elemző vállalat héten végzett felméréséből. A megkérdezettek alaposan „körbelőtték” az országot, szinte nincs olyan európai állam, amely kimaradt volna. Akadt olyan válaszadó, aki például Izland, mások az Egyesült Királyság, sőt olyan is volt, aki Algéria helyén kereste az ukránokat. És igen, Magyarország is kapott néhány találatot.

Fotó: Morning Consult

Ehhez képest Oroszországgal már jobban boldogultak, 72 százalék helyesen mutatott rá a térképen.

Egyébként, hogy a földrajz nem az amerikaiak erőssége, az már korábban is kiderült. A Morning Consult két évvel ezelőtt, Kászem Szolejmani iráni tábornok amerikai likvidálása utáni feszült időszakban a perzsa állam elhelyezkedéséről kérdezte az amerikaiakat, amire 28 százalék tudta a helyes választ.

A felmérésből arra az összefüggésre is rámutatott, hogy azok, akik képesek voltak azonosítani Ukrajnát a térképen, sokkal harciasabbak, mint azok, akik nem.

Például míg az előbbiek közül 50 százalék szorgalmazta, hogy küldjenek több fegyvert Ukrajnába, addig az utóbbiak közül csak 37 százalék. Hasonló tendencia fedezhető fel az oroszok elleni újabb szankciók kivetéséről, továbbá az Északi Áramlat 2 gázvezeték projektjének leállításával kapcsolatban.

Érdekes adat még, hogy összességében mindössze 29 százalék támogatta, hogy egy esetleges orosz agresszió esetén küldjenek amerikai csapatokat Ukrajnába, még akkor is, ha az életük veszélyben forog.

A felmérés egyébként más, globális kérdésekre is kiterjed. Kiderül például, hogy

  • 55 százalék szerint az Egyesült Államoknak inkább nem kellene új konfliktust vállalnia.
  • Ugyanakkor 52 százalék azzal is egyetértett, hogy szuperhatalomként az Egyesült Államoknak szerepet kell vállalnia a konfliktusok megoldásában.
  • 54 százalék inkább egyetértett, hogy az Egyesült Államok feladata megvédeni más országok demokráciáját.
  • 87 százalék szerint az Egyesült Államoknak meg kell védenie magát más szuperhatalmakkal, Oroszországgal és Kínával szemben.
  • 72 százalékot komolyan aggaszt egy orosz invázió Ukrajnában.

 

Borítókép: Periszkópba néz egy ukrán katona a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévõ frontvonalnál 2022. február 7-én (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.