időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Az amerikaiak harmada tudta megmutatni Ukrajnát a térképen

László Dávid
2022.02.11. 10:34 2022.02.11. 15:42
Az amerikaiak harmada tudta megmutatni Ukrajnát a térképen

Az amerikaiak 34 százaléka tudta megmutatni Ukrajnát a térképen – derült ki a Morning Consult elemző vállalat héten végzett felméréséből. A megkérdezettek alaposan „körbelőtték” az országot, szinte nincs olyan európai állam, amely kimaradt volna. Akadt olyan válaszadó, aki például Izland, mások az Egyesült Királyság, sőt olyan is volt, aki Algéria helyén kereste az ukránokat. És igen, Magyarország is kapott néhány találatot.

Fotó: Morning Consult

Ehhez képest Oroszországgal már jobban boldogultak, 72 százalék helyesen mutatott rá a térképen.

Egyébként, hogy a földrajz nem az amerikaiak erőssége, az már korábban is kiderült. A Morning Consult két évvel ezelőtt, Kászem Szolejmani iráni tábornok amerikai likvidálása utáni feszült időszakban a perzsa állam elhelyezkedéséről kérdezte az amerikaiakat, amire 28 százalék tudta a helyes választ.

A felmérésből arra az összefüggésre is rámutatott, hogy azok, akik képesek voltak azonosítani Ukrajnát a térképen, sokkal harciasabbak, mint azok, akik nem.

Például míg az előbbiek közül 50 százalék szorgalmazta, hogy küldjenek több fegyvert Ukrajnába, addig az utóbbiak közül csak 37 százalék. Hasonló tendencia fedezhető fel az oroszok elleni újabb szankciók kivetéséről, továbbá az Északi Áramlat 2 gázvezeték projektjének leállításával kapcsolatban.

Érdekes adat még, hogy összességében mindössze 29 százalék támogatta, hogy egy esetleges orosz agresszió esetén küldjenek amerikai csapatokat Ukrajnába, még akkor is, ha az életük veszélyben forog.

A felmérés egyébként más, globális kérdésekre is kiterjed. Kiderül például, hogy

  • 55 százalék szerint az Egyesült Államoknak inkább nem kellene új konfliktust vállalnia.
  • Ugyanakkor 52 százalék azzal is egyetértett, hogy szuperhatalomként az Egyesült Államoknak szerepet kell vállalnia a konfliktusok megoldásában.
  • 54 százalék inkább egyetértett, hogy az Egyesült Államok feladata megvédeni más országok demokráciáját.
  • 87 százalék szerint az Egyesült Államoknak meg kell védenie magát más szuperhatalmakkal, Oroszországgal és Kínával szemben.
  • 72 százalékot komolyan aggaszt egy orosz invázió Ukrajnában.

 

Borítókép: Periszkópba néz egy ukrán katona a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévõ frontvonalnál 2022. február 7-én (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.