Az információs hadviselés veszélyeire figyelmeztetett Tajvan

Caj Jing-ven elnök szerint helyzetük nem azonos az ukrán válsággal, óvakodniuk kell az álhírek terjedésétől.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 23. 11:43
null
Tajpej, 2022. január 28. Tigrisdekorációk mellett sétálnak emberek Tajpejben a holdújév alkalmából 2022. január 28-án. A kínai holdnaptár szerint idén február 1-jén köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendõ közül a tigris éve lesz. MTI/AP Fotó: Csiang Jing-jing
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az információs hadviselés veszélyeire hívta fel a figyelmet szerdán a tajvani elnök az ukrán válság éleződése közepette, egyúttal fokozott éberségre intett a sziget körül zajló esetleges katonai tevékenységekkel kapcsolatban. Caj Jing-ven a sziget nemzetbiztonsági tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésén leszögezte, hogy bár a tajvani helyzet alapjaiban eltér az ukrajnaitól, Tajpejnek óvakodnia kell az információs hadviseléstől és a hamis hírektől, ezek ugyanis befolyásolhatják a tajvani társadalom közérzetét, és megingathatják a gazdasági stabilitást is. Tajvanra nézve a legkomolyabb katonai fenyegetést Kína jelenti, amely saját területének tekinti az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező szigetet. Caj Jing-ven beiktatása óta Tajpej és Peking viszonya feszültebbé vált, a tajvani elnök ugyanis elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az „egy Kína” elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételének tekint. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Mindeközben Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő Pekingben leszögezte, hogy nem lehet párhuzamot vonni a két helyzet között: 

Tajvan nem Ukrajna. Tajvan mindig is Kína elidegeníthetetlen része volt. Ez vitán felül álló jogi és történelmi tény.

Az orosz parlament felsőháza kedden felhatalmazást adott Vlagyimir Putyin elnöknek a fegyveres erők Oroszország határain kívüli bevetéséhez. Nem sokkal ezelőtt Putyin elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” függetlenségét. Caj Jing-ven szerdán elítélte, hogy Moszkva békefenntartókat akar telepíteni a szakadár területekre, és azt vetette Moszkva szemére, hogy megsérti Ukrajna területi épségét, továbbá sürgette a feleket, hogy ellentéteiket diplomáciai úton rendezzék. „Tajvan kész minden, a vita békés rendezését szolgáló erőfeszítésben részt venni” – jelentette ki.

Borítókép: Tajpeji életkép (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.