Bocsánatot kértek a kormányhivatalokban történő szexuális zaklatások miatt

Ausztrál politikai vezetők elismerték a munkahelyeken jelen lévő mérgező légkör természetét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 08. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrál politikai vezetők kedden bocsánatot kértek azoktól a munkatársaktól, akik évtizedeken át elszenvedték a parlament épületében és kormányhivatalokban tapasztalható zaklatást és szexuális bántalmazást. 

A képviselőház és a szenátus elnöke nyilatkozatában a pártok nevében bocsánatkérést fogalmazott meg, amelyben elismerték a munkahelyeken jelen lévő mérgező légkör természetét.

A bántalmazásokat, zaklatásokat Kate Jenkins ausztrál nemi diszkriminációs biztos vizsgálata tárta fel. 

A vizsgálatot Brittany Higgins volt kormánytisztviselő indította el, aki egy évvel ezelőtt nyilvánosságra hozta állítását, amely szerint hetekkel a 2019-es választások előtt megerőszakolta őt egy kollégája egy miniszter parlamenti irodájában.

Higgins azt mondta, úgy érezte, választania kellett, hogy jelentse a történteket a rendőrségen vagy folytassa karrierjét. Tavaly januárban felmondott és bejelentést tett a rendőrségen. Higgins volt kollégája, Bruce Lehrmann − a tervek szerint júniusban áll bíróság elé − ártatlannak vallotta magát a nemi erőszak vádjában.

Scott Morrison miniszterelnök a parlamentben köszönetet mondott Higginsnek a bátor kiállásáért. − Sajnálom, hogy Higgins asszonynak ilyen szörnyűségeket kellett itt megélnie − fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: „a hely, amelynek a biztonság és a konszenzus helyének kellene lennie, rémálommá vált. Ezenfelül sajnálom azokat, akik Higgins asszony előtt ugyanezt elszenvedték, de neki volt bátorsága beszélni, és most eljutottunk idáig.”

Jenkins jelentéséhez több mint 1700 ember járult hozzá, köztük korábbi és jelenlegi munkatársak. A dokumentumból kiderült, hogy a jelenleg parlamenti munkahelyeken dolgozók 37 százaléka tapasztalt már zaklatást, 33 százaléka pedig áldozat volt.

Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettes csatlakozott a bocsánatkéréshez, és a légkör megváltoztatását ígérte.

2018-ban kiderült, hogy Joyce és egyik munkatársa közös gyereket vár. Az ügy oda vezetett, hogy Malcolm Turnbull akkori miniszterelnök megtiltotta minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal. Morrison fenntartotta a tilalmat.

Joyce akkoriban nős volt, négy gyermeket nevelt. Azóta feleségül vette korábbi munkatársát, akitől még egy gyereke született.

Andrew Wallace házelnök a parlamentben elmondta: tettek már lépéseket a munkahelyi légkör javítása érdekében. Tavaly kialakítottak egy független panaszkezelési eljárást.

A törvényhozók és a munkatársak szakmai munkahelyi képzésen is részt vettek − számolt be a házelnök.

Borítókép: Scott Morrison ausztrál kormányfő is azon vezetők közé tartozik, akik bocsánatot kértek az áldozatoktól (Fotó: AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.