Életbe lépett az oltási kötelezettség Ausztriában

Életbe lépett a kötelező koronavírus oltásról szóló törvény Ausztriában a felnőtt lakosság számára. Március közepéig még nem jár pénzbírság az oltatlanoknak, addig csupán figyelmeztetik a lakosságot a kötelezettségre.

2022. 02. 01. 16:15
null
Bécs, 2022. január 21. Védõmaszkos járókelõk a bécsi Szent István-székesegyház, a Staphansdom elõtt 2022. január 21-én. Az osztrák parlament az elõzõ nap fogadott el egy törvényt, amely kötelezõvé teszi a koronavírus elleni oltást az ország minden, 18 éven felüli lakosának számára. MTI/EPA/Alex Halada Fotó: Alex Halada
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életbe lépett kedden Ausztriában a felnőtt lakosságot érintő, a koronavírus elleni kötelező védőoltást elrendelő törvény első fázisa. Ennek értelmében az állam most értesítőket küld ki, felhívva az állampolgárok figyelmét új kötelezettségükre. Valamennyi 18. életévét betöltött, Ausztriában lakó személynek legkésőbb március 15-ig fel kell vennie a koronavírus elleni oltás mindkét adagját, illetve aki ezt már megtette, a harmadik, emlékeztető oltást. Kivételt képeznek a kiskorúak, a várandós kismamák, az egészségügyi okokból nem beoltathatók és azok, akik az elmúlt maximum 180 napban pozitív PCR-teszttel igazolni tudják, hogy átestek a fertőzésen.

A Public Opinion Strategies piac- és véleménykutató cég legfrissebb felmérése szerint a válaszadók 62 százaléka ugyan támogatja a kötelező oltás bevezetését, de 17 százalékuk szerint ezt korán lépte meg az osztrák törvényhozás. A válaszadók 35 százaléka pedig egyenesen ellenezte a vakcinák kötelezővé tételét. 

Ausztriában a kötelező oltásokat ellenzők a természetes védettség és az önrendelkezés joga mellett ellenérvként hozzák fel, hogy az oltások megjelenése nem vetett véget a pandémiának. Gerald Gartlehner, a Donau-Universität Krems epidemiológus professzora ugyan korábban, a delta variáns idején támogatta a kötelező vakcinációt, de az omikron megjelenésével szerinte megváltozott a realitás.

Nem hiszem, hogy a kötelező oltásról szóló intézkedés még mindig szükséges lenne

– közölte Gartlehner, aki emlékeztetett arra is, hogy az omikron megjelenésével a társadalom immunitása a kellő szintre emelkedhet, és a jövőben majd csak a veszélyeztetett csoportoknak kell felvenniük az emlékeztető oltásokat, mint azt az influenza esetében is teszik. Ez, összhangban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításával, a pandémia végét is hozhatja.

Peter Klimek, a Bécsi Orvostudományi Egyetem professzora, a kormány tanácsadója ugyan egyetértett Gerald Gartlehnerrel abban, hogy az oltás kötelezővé tétele túl későn érkezett, de

szerinte ez nem jelenti azt, hogy a törvény hiábavaló erőfeszítés lenne, ugyanis az egyben egy felkészülés a jövőre nézve.

A bécsi virológiai központ véleménye szerint sem az omikron a koronavírus utolsó variánsa. Karoline Edtstadler osztrák alkotmányügyi miniszter szerint azért szükséges a törvény, mert azzal későbbi korlátozásokat előzhetnek meg. 

Tudjuk, hogy ez egy szigorú törvény, de nekünk, politikusoknak felelősségünk van abban, hogy működjön az egészségügyi rendszer és megvédjük az emberek egészségét

– mondta Edtstadler. A politikus hozzátette: – Tisztában vagyunk azzal, hogy a törvénnyel beavatkozunk az emberek személyes döntésébe, de ehhez a vírus megadja a felhatalmazást. Tudjuk, hogy csak a vakcina adhatja vissza a normális életünket.

Március 16-tól véletlenszerűen ellenőrzi a rendőrség a védettségi igazolványokat például utcai és közúti ellenőrzések alkalmával. Az oltatlanokat hatszáz eurós (216 ezer forint) pénzbírsággal sújtják, ami – az egyén jövedelmétől függően – akár 3600 euróra (1,3 millió forint) is növekedhet, ha nem fizetnek vagy a bírósági fellebbezést elbukják. Az első bírságot nem kell kifizetni, ha az illető két héten belül beoltatja magát. Egy évben egy emberre legfeljebb négy alkalommal szabható ki büntetés. A kötelezettség várhatóan 2024. január 31-ig lesz érvényben.

Ausztriában jelenleg 75 százalékos az átoltottsági arány, míg az omikron variáns sajátosságai miatt a kórházban ápoltak és a halottak száma alacsony. Az Európai Unióban Ausztria az első ország, amely a teljes felnőtt lakosságra koronavírus elleni kötelező oltást vezetett be, noha Olaszország az ötven, Görögország a hatvan évnél idősebbnek tette azt kötelezővé. Franciaország egyre szigorúbb szabályokat hoz a nem beoltottakra nézve, a brit kormány az egészségügy dolgozókra vetne ki oltási kötelezettséget, míg a német parlament már szintén tárgyalja a vakcinák kötelezővé tételét.

Borítókép: Védőmaszkos járókelők a bécsi Szent István-székesegyház, a Stephansdom előtt 2022. január 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Alex Halada)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.