Kiutasították Maliból a francia nagykövetet

A diplomata állítólag sértő megjegyzéseket tett a nyugat-afrikai ország kormányára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 01. 9:30
null
MALI-FRANCE-ARMY-BARKHANE Fotó: FLORENT VERGNES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólította a francia nagykövetet hétfőn a mali kormány, hogy hetvenkét órán belül hagyja el a nyugat-afrikai országot a francia hatóságok által az átmeneti kormányra tett „sértő” megjegyzések miatt 

– áll abban a hivatalos közleményben, amelyet az állami televízióban olvastak fel. Franciaország közölte, hogy tudomásul vette a döntést.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken kijelentette, hogy a mali junta a nyugat-afrikai ország és európai partnerei közötti feszültségek közepette „kicsúszott az ellenőrzés alól” a katonai együttműködést és a választásokat illetően. A francia külügyminiszter „illegitimnek” nevezte a katonai kormányzatot. Florence Parly francia védelmi miniszter szombaton kijelentette, hogy a francia katonák nem maradnak Maliban, ha ennek túl magas ára lesz.

Joel Meyer őexcellenciáját, a bamakói francia nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba, és közölték vele a kormány döntését, amelyben felkérték, hogy a francia külügyminiszter ellenséges és sértő kijelentései miatt hetvenkét órán belül hagyja el az ország területét

 – áll a kormány közleményében. A volt gyarmattartó Franciaország katonái 2013 óta állomásoznak Maliban és a Száhel-övezetben a terrorszervezetek ellen indított Barkhane kódnevű hadművelet keretében.

Franciaország tudomásul veszi mali nagykövete kiutasítását, és visszahívja mali nagykövetét 

– áll a francia külügyminisztérium közleményében. A dokumentum emlékeztet arra, hogy Párizs szolidáris európai partnereivel, mindenekelőtt Dániával, amelynek a Takuba terrorellenes művelet keretében a nyugat-afrikai országba érkezett kontingensét a bamakói junta „megalapozatlan indokokra” hivatkozva kiutasította.

A dokumentum hangsúlyozta Párizs elkötelezettségét „a Száhel-övezet stabilizálása és fejlesztése mellett a (Burkina Fasót, Malit, Mauritániát, Nigert és Csádot tömörítő) Száhel Szövetségben lévő szövetségesei oldalán”. A kapcsolatok azóta romlanak, amióta 2020 augusztusában ezredesek vonták magukhoz a hatalmat a 2012 óta biztonsági és politikai válságba süllyedt országban.

Borítókép: Egy mali katona a mali hadsereg és a Barkhane hadművelet jelvényét viseli Timbuktuban, 2021. december 14-én (Fotó: AFP/Florent Vergnes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.